Nicklas Sandström i Västerbotten är en av de landstingspolitiker som vill se en nödbroms för centraliseringen. Foto: SVT

”Gör ett omtag och nödstopp” – politiker rasar efter granskning

Publicerad

Landstingspolitiker på flera håll kräver nu en nödbroms för centraliseringen av den högspecialiserade vården. Detta efter Dokument inifråns granskning i SVT.

– Här ska man slå på bromsen både nationellt och lokalt, heter det.

Centraliseringen har både i riksdagen och lokalt motiverats med en utredning som uppgav att man skulle kunna spara uppemot 500 människoliv genom att centralisera den högspecialiserade vården.

Men Dokument inifråns granskning har visat flera brister i utredningen, och har fått politiker på flera håll i landet att reagera starkt.

– Jag blev väldigt förvånad eftersom det avslöjades att fakta som man grundat beslut på helt enkelt inte stämde, säger Pierre Edström (L), oppositionsråd i Kalmar.

– Här ska man slå på bromsen både nationellt och lokalt.

Stöd från SD

Bland de som nu kräver en nödbroms finns representanter för fleraolika partier.

– Vi måste göra ett omtag och dra i nödbromsen,säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) i Västerbotten tillSVT.

Bland rikspolitikerna i socialutskottet får kritikerna ingetomfattande gehör. Utskottets ordförande Emma Henriksson (KD) sägertill exempel nej till ett nödstopp, trots att kravet nu ocksåväckts hos landstingspolitiker från hennes eget parti i Kalmar.

Däremot meddelade Sverigedemokraterna efter mötet att man vill seen paus i processen och att regeringen utreder bland annatcentraliseringens effekter på vårdköerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.