Förre statsministern Göran Persson. Foto: SVT

Göran Persson ifrågasätter bidrag till invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Ska invandrare ha rätt till bidrag från dag ett? Förre statsministern Göran Persson anser att frågan bör diskuteras. ”De välfärdssamhällen vi har i stora delar av Europa är satta under press”, säger han i SVT:s Agenda.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet har Storbritannien förhandlat fram undantag i sitt EU-avtal, till exempel kommer arbetskraft från andra EU-länder att få lägre bidrag.

I kvällens Agenda säger Sveriges förre statsminster Göran Persson, som nu arbetar som PR-konsult, att det är en fullständigt rimlig debatt som britterna för. Han menar att det är rimligt att den förs även i Sverige. 

Agenda

– Så småningom kommer människor att komma in i ett samhälle, bli medborgare, skattebetalare och bidra. Under perioden dit, kanske två, tre, fyra år – jag tror att britterna har pratat om fyra – är det väl inte orimligt att allt det som har byggts upp av de som bor i landet inte från dag ett kan delas av de som kommer nya.

”Kan bli bekymmersamt”

Det kan handla om välfärdssystem som föräldrapenning eller barnbidrag.

– Vi ska komma ihåg att de välfärdssamhällen vi har i stora delar av Europa är satta under press ekonomiskt. Det är jättestora invandringsgrupper som från dag ett drar fullt ut på dem, det kan bli bekymmersamt.

Är det rimligt att ha en övergångsperiod även för flyktingar utanför EU?

– Att debatten uppstår är ju begripligt med tanke på den påfrestning det blir på de system vi har. Sedan verkar det som att vi klarar det här lite bättre för att vi har ordning på vår ekonomi.

Inget invandringsstopp

Göran Persson vill emellertid inte stänga dörren för invandring till Sverige.

– Min grundläggande uppfattning är att den invandring vi har till Sverige är en del av den förklaring vi har till att det går så bra för Sverige. Sedan gick det för fort förra hösten, det blev för mycket på en gång. Men vi ska för guds skull inte stänga Sverige, det kommer vi alla att bli fattigare av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet