Greider: Chans att rensa luften

Uppdaterad
Publicerad

En möjlighet snarare än en kris. Tove Lifvendahl och Göran Greider representerar var sin sida av höger- vänsterskalan men är överens. Torsdagens misstroendeförklaring mot Stefan Löfven kan vara bra för svensk politik.

– Det här kan på sikt rensa luften, säger Göran Greider, politiskt chefredaktör på Dalademokraten, i Morgonstudion.

Det är bara Centerpartiets väljare som har varit nöjda med nuvarande samarbete, anser Greider och vill avdramatisera misstroendeomröstningen.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Jag tror att det här på sikt kan betraktas som ett naturligt inslag i en demokrati med en fälld regering och därefter kanske ett extraval. Jag har väldigt svårt att förstå de som är livrädda för extraval, säger Greider och fortsätter:

– Det är ett sätt att lösa ut spänningar.

”Hela landet lider”

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör Svenska Dagbladet, är inne på samma linje.

– När statsministern talar om att det är ett stort ansvar för att man sätter landet i en politisk kris, så är inte det synonymt med samhällets kris.

Enligt Lifvendahl har det varit en tidsfråga innan nuvarande situation skulle bli verklighet.

– Det är inte konstigt. När det stora partiet har gått ned i en ”split” under långt tid med att försöka hålla både Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna tillfredsställda – de har ju ljumskvärk! Men problemet är ju att hela landet har lidit av den här värken.

Greider: ”Löfven mesig”

Men när det kommer till frågan om Löfven hade kunnat undvika regeringskrisen går åsikterna isär.

Göran Greider anser att Löfven borde ha tagit chansen att pressa Centerpartiet i frågorna där Vänsterpartiet markerat sina ”röda linjer”.

– Centerpartiet har inte haft någonstans att ta vägen så länge man sagt nej till allt samröre med en SD-stödd regering, säger Greider.

– Löfven hade kunnat göra mer, han har varit för mesig mot sina samarbetspartier på den borgerliga kanten.

Lifvendal: ”Har behövt stå i split”

Tove Lifvendahl anser inte att det funnits utrymme för Löfven att vara hårdare.

– Han har behövt stå i den här splitten. Centerpartiet och Liberalerna å sin sida har behövt visa upp något för de väljare som ville ha en borgerlig regering. Då har de kunnat säga 'titta vi får mer här genom att jobba med Stefan Löfven än med Ulf Kristersson', säger hon i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet