Greta Thunberg bärs bort av polis vid en klimataktion utanför riksdagshuset tidigare i mars. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Greta Thunberg åtalas för demonstrationerna utanför riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg åtalas igen, denna gång för två klimataktioner utanför riksdagshuset i mars.

Enligt stämningsansökan rör det sig om de två klimataktionerna som inträffade den 12 och 14 mars. I det första fallet hade Greta Thunberg och flera andra aktivister satt sig utanför riksdagshuset och därefter vägrat att flytta på sig.

Polisen fick då släpa bort flera av aktivisterna, inklusive Greta Thunberg.

I stämningsansökan står det att Greta Thunberg har ”deltagit i en folksamling som stört allmän ordning och då inte hörsammat polisens befallning om att flytta på sig”.

Hon åtalas nu för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten. Greta Thunberg förnekar brott i båda fallen.

Greta Thunberg: ”Provat allt – vad ska vi göra?”

Klimataktionen utanför riksdagen skapade starka reaktioner och väckte debatt. Greta Thunberg svarade på kritiken i Aktuellt där hon sa att klimatrörelsen har testat allt för att få genomslag, och att aktionerna vid riksdagen var den sista utvägen för att nå fram.

– Det politikerna ägnar sig åt nu leder till ökade utsläpp och ökad förstörelse. Det är det vi stör. Men också, vad ska vi annars göra? sa hon i Aktuellt i mars.

Inte första åtalet mot Greta Thunberg

Greta Thunberg har tidigare åtalats för sin medverkan i klimataktioner. I somras dömdes hon till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en klimataktion i Oljehamnen i Malmö.

Bara timmar efter att domen fallit upprepade hon samma aktion, och åtal väcktes återigen och hon dömdes ännu en gång för ohörsamhet mot ordningsmakten.

I båda dessa fall har hon nekat till brott.

– Vi befinner oss i ett klimatmässigt nödläge. Därför måste någon reagera. Vi valde att stoppa oljetankbilar, sa Greta Thunberg i samband med att en av domarna föll.

SVT Nyheter har sökt Greta Thunberg för en kommentar gällande det senaste åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.