Spela klippet för att höra Greta Thunberg berätta om hur hon påverkat sin mamma: ”Hon fick byta karriär på något sätt”. Foto: Skavlan/SVT

16-åriga Greta Thunberg i Skavlan: ”Jag fick mina föräldrar att sluta flyga”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg har blivit uppmärksammad för sitt klimatinitiativ och för att ha startat en världsomfattande rörelse där ungdomar skolstrejkar för klimatet. I veckans avsnitt av “Skavlan” berättar hon om hur hon påverkat sin familjs livsstil och fått sin mamma, operasångerskan Malena Ernman, att sluta flyga.

– Nu gör hon musikaler istället i Stockholm.

I december höll 16-åriga Greta Thunberg tal på FN:s klimatmöte i Katowice i Polen och nästa vecka tar hon tåget till Davos i Schweiz – för att delta i World Economic Forum.

Greta Thunbergs initiativ att skolstrejka för klimatet har spridit sig över världen och i en intervju i ”Skavlan” säger hon att hon anser att klimatfrågan är svartvit:

– Lösningen är så lätt att en femåring kan förstå det. Vi måste stoppa utsläppen.

Hennes engagemang för klimatet har påverkat familjens livsstil, och idag har hennes föräldrar slutat flyga.

– Då min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb, fick hon byta karriär på något sätt.

Se hela intervjun med Greta Thunberg i ”Skavlan” som sänds på SVT1 fredagen den 18 januari klockan 21:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.