Grön ungdom vill se folkomröstning om Nato: ”Inte enda lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ungdomsförbund vill snarast se ett svenskt Natomedlemskap. Men partiet får mothugg från Grön ungdoms Aida Badeli i kvällens Aktuellt.

– För bara tre månader sedan hade vi en politisk majoritet mot ett Natomedlemskap, nu ändrar partier sin åsikt från en stund till en annan, säger hon i kvällens Aktuellt.

Grön ungdoms Aida Badeli anser att den svenska Natodebatten är ansvarslös då flera partier svängt i frågan senaste månaderna. Samtidigt menar hon att om Sverige är på väg in i Nato, bör det ske via en folkomröstning.

– De flesta vet att man inte fattar de bästa besluten när man är rädd, därför tycker jag att det krävs en bredare diskussion och förankring hos det svenska folket. Det här kommer att vara ett historiskt beslut som kommer att påverka oss i 30-40 år framöver, säger hon.

Sverige och Nato

”Nato inte enda lösningen”

Samtidigt säger hon att både Grön ungdom och moderpartiet Miljöpartiet står fast vid sitt motstånd till Nato.

– Man verkar tro att Nato är den enda lösningen till stabilitet och fred. Den största skillnaden är att vi skulle gå med i en kärnvapenallians. Vi vet alla att det är det farligaste som finns, svenska folket vill inte se kärnvapen.

Centerpartiets ungdomsförbund vill snarast se ett svenskt Natomedlemskap. Det största argumentet är just Sveriges säkerhet, enligt förbundsordförande Réka Tolnai.

– Det vi nu ser har vi varnat för i flera år. Vi bör helt enkelt gå med för att se till att vi blir allierade, och för att kunna garantera ett säkrare Norden mot Ryssland, säger hon i SVT:s Aktuellt.

”Röst vid bordet”

Vad gäller kärnvapenalliansen i Nato, betonar hon i stället vikten av att Sverige får en röst vid Natos förhandlingsbord.

– Kärnvapen är ett fruktansvärt vapen. Men Nato är en försvarsallians och den bygger på att länderna ska försvaras tillsammans. Genom ett vara med får vi också en röst vid förhandlingsbordet som vi inte har i dag, säger Réka Tolnai. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet