Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Persson, TT arkiv

Gröna Lund anmäler Jetline-olyckan till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att berg-och-dalbanan Jetline spårade ur under helgen har Gröna Lund anmält händelsen till Arbetsmiljöverket, visar handlingar SVT Nyheter tagit del av.

Enligt anmälan föll tre delar ner till marken – varav en utanför staketet.

Det är en tillbudsanmälan som gjorts, alltså en händelse som kunnat leda till fara för liv och hälsa på arbetet.

Enligt anmälan föll tre delar av berg-och-dalbanan till marken, och en av dem föll utanför staketet. Gäster har även skadats allvarligt vid händelsen.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Medarbetare har också hjälpt till vid händelsen utifrån sina arbetsuppgifter, och ”utefter detta blir vissa vittnen/delaktiga i en traumatisk situation”, står det i anmälan.

Det var under söndagen som en vagn i berg-och-dalbanan spårade ur, där en kvinna i 30-årsåldern dog och nio personer skadade sig. Flera personer föll ur vagnen på mellan sex till åtta meters höjd.

Personalens krisstöd kan inspekteras

Då det inte finns en akut fara för arbetsmiljön väljer Arbetsmiljöverket att avvakta om de ska inspektera arbetsplatsen. Arbetsgivaren är alltid skyldig att utreda händelser de anmäler, en utredning som Arbetsmiljöverket senare kommer ta del av.

En del i tillbudsanmälan blir även att undersöka vilket form av krisstöd personalen får efter olyckan. 

– Jag kan inte säga i nuläget om vi kommer göra en inspektion, säger Ulrika Scholander, chef för avdelningen för inspektion på Arbetsmiljöverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eliaz satt i berg- och dalbanan – se hans film från vagnen som fastnade Foto: Eliaz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet