Gunnars mamma slog sig blodig – larmade i timmar utan svar

Uppdaterad
Publicerad

Larmenheten var täckt av blod när Gunnar, 53, kom hem till sin mamma. Hon hade ramlat och försökt få kontakt med Stockholms trygghetsjour i flera timmar – men trygghetslarmet var ur funktion.

– Det är för jävla dåligt, säger Gunnar.

”Ett trygghetslarm kan du använda om du till exempel har ramlat och inte kan ta dig upp igen”, står det på Stockholms stads sajt.

Men när Gunnars mamma, som är i 80-årsåldern, slog sig blodig i förra veckan möttes hon av tystnad.

– Mamma ringde mig vid niotiden på morgonen och sa att hon inte visste vad som hade hänt och att det rann blod i ansiktet.

Han åkte omedelbart dit och tillkallade ambulans när han såg vad som hänt.

– Hon hade slagit upp näsan och pannan och sa att hon suttit i flera timmar och tryckt på larmet utan svar.

”En falsk trygghet”

Mamman har nu legat på sjukhus en vecka med anledning av skadorna.

– Man tror ju att det finns en viss trygghet, både för oss anhöriga, för mamma och för andra som är i samma situation. Nu är det som en falsk trygghet, man vet inte om man kan lita på larmet. Vi kommer att komplettera med någonting annat för att det ska kännas okej.

Trygghetslarmen i Stockholm har den senaste tiden drabbats av allvarliga störningar och många äldre har larmat utan att få svar. SVT har i flera artiklar berättat om problemen som nu fått äldreförvaltningen att gå upp i förstärkningsläge.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.