– Det är helt orimligt, säger Fridolin om Åkessons reaktion. Foto: TT

Gustav Fridolin kritisk mot Åkessons P3-påhopp

Uppdaterad
Publicerad

Att en ledare för en av Sveriges riksdagspartier vill lägga ner hela radiokanalen P3 är “orimligt”. Det säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som menar att Åkesson inte tar politiskt ansvar.
– Vi har alla blivit utsatta för den här satiren. Jag tror inte att någon älskade den. Det är liksom själva poängen med satir, säger Fridolin i Expressens program “Bara politik”.

Under onsdagskvällen möttes SD: partiledare Jimmie Åkesson och MP:s språkrör Gustav Fridolin i en duell i Expressens “Bara politik”. Bland diskussionsämnena var Åkessons P3-påhopp tidigare samma dag.

– Det är helt orimligt att en ledande politisk företrädare i Sverige, som svar på att en oberoende public service-kanal gjort satir, säger att kanalen borde säljas till någon annan, att de borde bli av med jobben eller försvinna härifrån. Det är inte att ta politiskt ansvar, säger Fridolin.

”Jag säger det här som licensbetalare”

Under morgonen medverkade Åkesson i radioprogrammet Morgonpasset i P3. Precis som tidigare partiledare, introducerades han av Christopher Garplind från satirprogrammet Tankesmedjan. Garplind skämtade bland annat om Åkessons vikt och spelmissbruk och partiledaren svarade med att kalla P3 för en “skitkanal” och att den skulle läggas ner om han var chef.

– Jag vill betona att jag säger det här som licensbetalare, inte som politiker som ska gå in och lägga ner olika medier. För det är inte min uppgift. Men jag tycker att P3 är en skitkanal, helt enkelt, säger Åkesson i Expressen.

Ingen älskar satir

Han menar att P3 förtjänade att han gick så hårt åt dem, eftersom de först hade gått så hårt åt honom under satirdelen. Men Fridolin håller inte med.

– Vi har alla blivit utsatta för den här satiren. Jag tror inte att någon älskade den. Det är liksom själva poängen med satir, säger Fridolin.

Drar jämförelser till Ungern

Fridolin drar också paralleller mellan Åkessons uttalande och Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.

– Det kommer från ett parti som har företrädare i riksdagen som hyllar Orbáns Ungern, som ju är ett land där vi sett just pressfriheten inskränkas när ett parti som liknar SD fått makt, säger Fridolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer