Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker att satir är viktigt och säger att Åkesson inte är den första som försökt ”undergräva tilltron till medier”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utrikesministern: ”Otroligt viktigt att det finns satir”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström är en av flera politiker som reagerat på Jimmie Åkessons uttalande i Morgonpasset i P3 på onsdagen.

– Det är mycket allvarligt, det är bra att vi reagerar, säger Margot Wallström.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var med i P3:s morgonprogram Morgonpasset och sade i direktsändning: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt”.

– Han uttryckte ett förakt mot fria medier och över att behöva bli kritiserad. Detta visar på hur farligt läge vi har just nu, med ett parti som så öppet utmanar tanken om en av pelarna i varje demokrati, säger Margot Wallström.

– Det är mycket allvarligt, det är bra att vi reagerar. Vi som fortsatt tror på mänskliga rättigheter och demokrati.

”Viktigt att vi har fria medier”

Hon menar att Åkesson inte är den första som försökt ”undergräva tilltron till medier” på senaste, och syftar på bland annat Hanif Balis konflikt med Dagens Nyheter.

– Man måste se hur viktigt det är att vi har fria medier. Att vi värnar det fria ordet, professionella journalister och medier som är kritiska mot makthavare.

”Otroligt viktigt att det finns satir”

Utrikesministern tycker att satir är viktigt, och säger att hon inte vill att Sverige rör sig mot det läget hon ser i USA.

– Det är otroligt viktigt att det finns satir och att alla de här uttrycken i media som stimulerar självkritik och kritiskt tänkande finns. Vi måste tåla att bli kritiserade, oavsett vad vi har för partitillhörighet. Vi vill inte röra oss mot ett läge som ser ut som det i USA, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.