”Ska vi nu vid varje avslag få höra att vi gör det för att själva få extra lönepåslag?” frågar sig en handläggare i Försäkringskassans interna chattforum. Foto: TT

Stark intern kritik mot Försäkringskassans generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler får intern kritik efter uppgifter om att handläggare fått högre lön om de nekat sjukpenning. Även socialminister Annika Strandhäll (S) får en känga av anställda inom myndigheten. Under fredagen kom beskedet att Begler får gå.

Det har blåst rejält kring Försäkringskassan de senaste åren. Många har ifrågasatt myndighetens hårda bedömingar i frågan om ersättning till sjuka och funktionsnedsatta. Generaldirektören Anne-Marie Begler fick också intern kritik efter SVT Agendas granskning om att handläggare får högre lön ju mer avslag de gör gällande sjukpenning.

Förra veckan kommenterade Begler tre anonyma handläggares vittnesmål, att antalet avslag på sjukpenning fanns med i lönesamtalen, med att hon inte kan ta ställning till uppgifter från anonyma källor.

– Vi sätter inte lön på sådana grunder, man får inte högre lön för att göra fler avslag utan lönesättning sker på grundval av kvaliteten i det arbete man gör, sade hon till SVT Nyheter.

Får intern kritik – och försvaras

Efter Beglers kommentar fick hon intern kritik på Försäkringskassans interna chattforum, som en anonym handläggare har delat med sig av. Det finns en oro att skandalen hotar myndighetens förtroende bland medborgarna.

”Ska vi nu vid varje avslag få höra att vi gör det för att själva få extra lönepåslag? GD (generaldirektören) borde gå ut med att dessa påståenden ska undersökas grundligt och om de stämmer ska de chefer som är skyldiga avskedas.”

En skärmdump från en intern chatt inom Försäkringskassan där kritik riktas mot generaldirektören Anne-Marie Begler.

Men i en annan kommentar på samma forum tas Begler också i försvar. Där pekas i stället socialminister Annika Strandhäll (S) ut som ansvarig, att det är regeringens mål om att pressa ner statens utgifter för socialförsäkringarna som ligger bakom.

”Begler är så mycket mer kompetent än de som tillsatt henne och nu också avsätter henne. Hon får sluta för att hon gör ett bra jobb?!”

Under fredagen meddelade Annika Strandhäll under en presskonferens att Ann-Marie Begler får lämna sitt uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.