– Det finns ett teoretiskt värsta scenario där de skulle kunna ha haft tillgång till medlemsregistret, säger Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna till SVT Nyheter. Foto: TT

Hackarna kan ha fått tillgång till SD:s medlemsregister

Publicerad

Sverigedemokraternas medlemsregister kan ha hackats i den stora dataintrångshärvan. Hackarna har kommit åt en dator som haft tillgång till partiets medlemsregister – vilket enligt Datainspektionen är känsliga uppgifter då det ses som ett åsiktsregister.
– Det finns ett teoretiskt värsta scenario där de skulle kunna ha haft tillgång till medlemsregistret, säger Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna till SVT Nyheter.

Flera personer på Sverigedemokraternas rikskansli har i juni 2016 fått ett mejl som sett ut att komma från Partille kommun men som innehållit en fil med skadlig kod. En person ur partiets inre krets har öppnat den medföljande filen – och fått sin dator infekterad. Mejlet ska ha handlat om en lokalpolitiker som uttalat sig olämpligt och kommunen har bett pressavdelningen att uttala sig innan de skickar det vidare till media.

Fick tillgång till infomejlen

Mejlet skickades bland annat till partiets informationsmejl och öppnades av en anställd på rikskansliet från dennes privata dator som då blev infekterad. Då fick hackarna tillgång till SD:s informationsavdelnings interna mejlkorg där frågor från journalister och viss intern kommunikation skett, enligt förhör med SD:s IT-säkerhetschef.

LÄS MER: Sverigedemokraterna drabbade i dataintrångshärvan

Enligt polisens förundersökning ska man från den privata datorn ha haft möjlighet att nå Sverigedemokraternas medlemsregister via en så kallad VPN-anslutning då man loggar in på partiets nätverk. För det krävs ett VPN-inlogg och ett lösenord.

”Ett teoretiskt värsta scenario”

Det är oklart om hackarna lyckades ta sig in i registret eller inte – men brottet betraktas som grovt dataintrång och försök till grovt dataintrång. Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att de i nuläget inte vet hur dataintrånget påverkat dem men har inte funnit att det gjort någon skada.

– Det finns ett teoretiskt värsta scenario där de skulle kunna ha haft tillgång till medlemsregistret, men utifrån de undersökningar som vi har gjort och det polisen kommunicerat till oss så finns det ingenting som tyder på att den här personen haft tillgång till registret, säger Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna till SVT Nyheter.

”Haft tillgång till målsägarens interna system”

Personen som fick sin privata dator hackad, fick tillgång till medlemsregistret två månader efter att det infekterade mejlet kom till datorn.

LÄS MER: Hackerligan åtalas för enorm dataintrångshärva

”Då NN kunde ansluta till medlemsregistret så hade gärningsmannen på det sättet kunna komma över registret”, framgår det från förhöret med partiets IT-säkerhetschef.

I förhöret säger IT-säkerhetschefen att personen vars dator infekterats inte har haft tillgång till några andra känsliga eller säkerhetsklassade uppgifter och inte heller använt sin dator på riksdagens nätverk.

Som bevis finns en skärmbild från personens dator där man kan se att han jobbar med ett dokument rörande Sverigedemokraternas politik. Enligt polisens IT-forensiker ”talar förekomsten av skärmbilden mycket starkt på att användaren av arbetsdatorn haft tillgång till målsägarens interna system”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet