Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren: Inte rätt tid för stora folksamlingar

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen var stor inom idrotts- och kulturvärlden över regeringens besked att det inte blir några lättade restriktioner för folksamlingar.
– Vi är alla besvikna tillsammans med dem. Vi hade hoppats att det var möjligt, säger socialminister Lena Hallengren i SVT:s Morgonstudion.

Regeringen meddelade på torsdagen att det inte blir några lättnader i coronarestriktionerna i Sverige. Skälet är att smittan ökar, samtidigt som allmänheten blivit mer avslappnad. 

– Vi hoppas fatta det beslutet framöver, men vi tycker att vi har en osäker och oroande situation just nu. Tittar vi på vår omvärld ser vi hur snabbt situationen kan förändras. Just nu ser vi en ökad smittspridning, inte minst i Stockholmsregionen. Vi vill veta vart den tar vägen, säger Lena Hallengren.

500-personersgräns utreds

Regeringen har utrett om 50-personersgränsen för allmänna sammankomster skulle kunna höjas till 500 personer. Det fanns förhoppningar om att det skulle ske till den 1 oktober.

Lena Hallengren vill i dag inte ge några besked om när det kan bli aktuellt med större publik på kultur- och idrottsevenemang.

-När regeringen fattar beslut då kommer vi att meddela det. I går gjorde vi inte det. I går var inte rätt dag för att släppa på för stora folksamlingar, säger hon.

Rutiner klara för äldreboenden

Besöksförbudet på äldreboenden kommer däremot att hävas den 1 oktober som planerat, trots den ökade smittspridningen.

-Det är inte samma sak. Vi har under lång tid begränsat möjligheten till besök i människors egna hem. Vi förlängde till sista september för att kunna ha vägledning på plats. Nu finns rutiner som av naturliga skäl inte fanns före pandemin, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet