Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, Joakim Sandell: ”Besviken och ledsen”. Foto: SVT

S om Jamal El-Haj: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna men sitter kvar i riksdagen och blir politisk vilde.

– Det är orimligt och oacceptabelt, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren.

Under måndagen meddelade El-Haj att han lämnar socialdemokraterna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Något som Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tycker är oacceptabelt.

Beslutet fattades efter att Jamal El-Haj, i fredags, uppmanades att lämna sin riksdagsplats efter att Socialdemokraterna meddelade att partiet saknar förtroende för riksdagsledamoten.

– Om man ställer upp som kandidat i ett parti och sedan lämnar partiet tror jag att alla är överens om att man bör lämna platsen när man lämnar partiet. Han är ju heller inte personvald, säger Hallengren.

”Sätter egna intressen framför partiets”

Hallengren tror inte heller att att socialdemokraternas förtroende kommer påverkas.

– Jag kan inte veta säkert men jag tror inte det. Men vi har en ledamot som har visat att han ännu en gång hellre gör ett annat val och sätter sina egna intressen framför partiets, säger Hallengren.

Det betyder inte jättemycket för socialdemokraterna att El-Haj blir politisk vilde, enligt Hallengren.

– Men vi tappar ett mandat i riksdagen och det är förstås orimligt att han lämnar partiet men inte ställer sin riksdagsplats till förfogande, säger hon.

Sandell (S): ”Man ska hålla det man lovar”

Joakim Sandell som är riksdagsledamot och ordförande för S i Malmö uppmanar El-Haj att följa den kandidatförsäkran som samtliga förtroendevalda i Malmö har skrivit på.

– Där lovar man medlemmarna i Socialdemokraterna i Malmö att om man lämnar partiet, lämnar man också uppdraget man fått av partiet, säger han.

– Min bestämda uppfattning är att man ska hålla det man lovar, fortsätter Sandell (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hallengren (S) om första S-vilden: ”Orimligt” Foto: Samuel Steén/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.