Joakim Malmström har tidigare varit bland annat överintendent och chef för Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han blir ny generaldirektör för Skolverket

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Malmström blir ny generaldirektör för Skolverket. Det meddelar skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Joakim Malmström efterträder Peter Fredriksson, som haft posten som generaldirektör för Skolverket sedan sommaren 2017.

Under dagens pressträff tog skolminister Lotta Edholm (L) bland annat upp de försämrade Pisa-resultaten i läsförståelse och matematik. Något som hon menar måste tas på allvar.

– Skolverkets nya ledning får ett väldigt tydligt förändringsmandat. Det är viktigt att vi får en generaldirektör som tar svensk skola tillbaka till grunderna, sa Lotta Edholm under pressträffen.

Har arbetat som historiker

Joakim Malmström har tidigare varit universitetsdirektör och förvaltningschef vid Stockholms universitet samt överintendent och chef för Naturhistoriska riksmuseet.

Just nu är han Sveriges riksantikvarie. Att Joakim Malmström inte har någon bakgrund i skolvärlden var något han själv tog upp under pressträffen.

– Det kanske en och annan skoldebattör redan hunnit twittra om och jag tänker inte låtsas att jag vet allt om de utmaningar som lärare, skolledare och elever möter i sin vardag. Men jag vet att jag är nyfiken och snabb på att lära mig, sa Joakim Malmström.

Skolverkets tar bland annat fram kurs- och ämnesplaner, ansvar för de nationella proven samt utfärdar lärarlegitimation och fördelar statsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.