Så har gryningspyromanen härjat i Sverige.

Han är Sveriges mest fruktade pyroman – ska ha anlagt hundratals bränder

Uppdaterad
Publicerad

Enligt honom själv har han anlagt 200 bränder. Bara en av dem har lett till ett längre fängelsestraff. Han släpptes 2016 och nu är han återigen misstänkt för en brand.

Det var natten till den femte december 2017 som någon antingen anlade eller försökte anlägga en brand på Nibblevägen 17 i Köping. Där huserar tre kommunala förvaltningar, bland andra Social- och arbetsmarkadsförvaltningen. Exakt vad som hänt är åklagaren i ärendet förtegen om. Utredningen är i ett känsligt läge.

Men att det är Sveriges mest fruktade pyroman som är misstänkt står klart efter att domstolen godkänt häktning på sannolika skäl för försök till mordbrand.

Och det är inte första gången som han häktas för liknande dåd. Han misstänks ligga bakom uppåt 200 bränder, men har bara blivit fälld för två av dem. I det senaste fallet fick han åtta års fängelse för grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad. Från det straffet släpptes han den 25 april 2016.

Trasslig uppväxt

Mannen, som i dag är 54 år har enligt författaren David Widlund under hela sitt liv drivits av ett hat mot samhället.

Widlund, som tillsammans med Monica Walldén skrivit boken ”Gryningspyromanen – En berättelse om hämnd”, vittnar om en trasslig uppväxt med en elak styvfar, narkotika, mobbing och ungdomsanstalter som tidigt ledde honom in på den brottsliga banan.

– Brodern förklarade det som att det var mordförsök på två små barn. Styvfadern utsatte dem för ”olyckor” som de skulle kunna dö av. Han riktade även ett gevär mot barnen vid ett tillfälle när modern sa att hon ville lämna honom, berättar David Widlund, som pratat med familj och grannar.

Som 17-åring gjorde gryningspyromanen sin första vända på kåken och vid 25 års ålder hade han åkt in och ut ur fängelse åtta gånger.

Gick under namnet ”telesabotören”

Tidigt 90-tal kom gryningspyromanen på kant med Televerket.

Han och hans affärspartner lyckades då koppla om telestationer så att de till priset av ett lokalsamtal kunde ringa över hela världen och surfa billigt, räkningen hamnade hos andra kunder.

Bedrägeriet upptäcktes och dagen efter att gryningspyromanens telefonlinjer stängts av så saboterades flera teleskåp i närheten av hans hem. De närmaste två veckorna brann det sedan i fyra telestationer i området. Media började då kalla honom för ”telesabotören” – ett namn som senare skulle förvandlas till gryningspyromanen.

Tio år av hämnd

Det var efter ytterligare en vända på kåken som bränderna tog fart på allvar. Den 21 november 2000 vandrade han ut från fängelset och upptäckte att hans fru och barn lämnat honom. Han hade blivit av med alla sina saker, blivit satt på gatan och fick ingen hjälp av socialtjänsten, enligt honom själv. Allt var samhällets fel och han lovade att hämnas i tio år. Det hela skulle avslutas med ett ”fyrverkeri” den 21 november 2010.

Under den här tioårsperioden misstänks gryningspyromanen ha anlagt mängder av bränder.

– Vi har kartlagt vilka bränder som han kan ha startat och vi har kommit fram till att det handlar om cirka 130 bränder som kan kopplas till honom. Men han själv hävdar att han har anlagt över 200 bränder, så jag brukar säga att det handlar om mellan 100 och 200 totalt, säger David Widlund.

K-märkta byggnader i fokus

Under den här perioden brann det i flera k-märkta byggnader. 2004 brann bland annat den anrika Nils Holgersson-gården i Västra Vemmenhög ned till grunden. Samma natt eldhärjades byns kyrka. För dessa bränder fälldes han i tingsrätten men friades i hovrätten.

– Under den här perioden gav han sig på kulturbyggnader, såna som hade ett värde för människor och samhället. Han gav sig på kyrkor, Zorngården, Emils snickerboa, med mera, säger David Widlund.

Började ge sig på bostadshus

2005 dömdes han till slut för försök till grov mordbrand i en knivfabrik i Dalarna. Hans fingeravtryck hittades på en oljeindränkt toarulle med ett stearinljus i, vilket var den fördröjningsmetod han använde sig av. När det väl började brinna var han redan i en annan kommun och hade alibi.

För branden fick han tre års fängelse och när han kom ut efter två år började han ge sig på bostadshus. Värst utsatt blev då Skåne och i synnerhet Ystad och Simrishamn. När det var som värst brann det i tre, fyra bostadshus samma natt.

Slutet av 2010 – grande finale

När så slutet av 2010 började närma sig, dagen för hans ”grand finale”, valde polisen att punktmarkera honom dygnet runt. Ett jobb som var komplicerat då han varken hade bil eller mobiltelefon.

Flera gånger lyckades han skaka av sig poliserna. Men så till slut, natten mellan den första och andra december såg polisen honom komma ut från ett hyreshus i Ystad.

Några minuter senare började det ryka från vinden. Han greps och med den tekniska bevisningen fälldes han för grov mordbrand.

Framtiden mörk

Gryningspyromanen har hittills kostat samhället runt en miljard kronor i polisarbete och förstörda byggnader. Ännu har dock ingen människa kommit till skada.

Men författaren David Widlund har inga förhoppningar om att gryningspyromanen ska komma på bättre tankar och sluta bränna. Snarare kommer det att eskalera.

– Den expert på mordbrännare i USA som vi intervjuat berättade att normalt minskar hämningarna med tiden och man börjar göra värre saker. Jag skulle inte bli förvånad om han blir en hämndbombare, alltså att han börjar använda sprängmedel istället, säger Widlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.