Kollegorna Claes Elfsberg (t.v.) och Ingeleif Öhman (t.h.) minns Bo Holmström i mitten som en unik reporter. Foto: SVT

”Han var Sveriges genom tiderna bästa tv-reporter”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-reportern Ingeleif Öhman var med vid den legendariska rapporteringen från Norrmalmstorgsdramat tillsammans med Bo Holmström. Han minns kollegan med värme.
– Han var en unik reporter i svensk tv-historia, säger Ingeleif Öhman.

Bo Holmström började jobba som tv-reporter på Sveriges Television redan på 1960-talet. Av kollegor beskrivs han som en person med en unik röst och tydligt berättande.

– Han var förebilden. Det här är inget jag säger nu, det har jag sagt i många år. Bo Holmström var reporter in i benmärgen. Han hade en oerhörd känsla för dramaturgi och journalistik, säger SVT-reportern Ingeleif Öhman.

Programledaren Claes Elfsberg var i 20-årsåldern när han träffade Bo Holmström för första gången.

– Jag tycker att han har varit en av de skickligaste, kanske den absolut mest skickliga, av tv-reportrar som Sverige har sett så här långt. Han visste hur man berättar en historia, säger Claes Elfsberg.

Duckade för skott tillsammans

När gisslandramat inträffade vid Norrmalmstorg 1973, det så kallade Norrmalmstorgsdramat, var Ingeleif Öhman och Bo Holmström på plats tillsammans för att låta svenska folket följa den dramatiska utvecklingen.

– Han använde naturligtvis det som hände för att dramatisera, han var otroligt begåvad. Hans speakertexter var alltid glasklara och lysande. Han var helt enkelt unik, säger Ingeleif Öhman.

Claes Elfsberg som också var på plats på Norrmalmstorg den dagen betonar att Bo Holmström inte överdrev spänningen på platsen när han hukade inför kameran.

– Han befann sig i rak skottlinje om någon hade öppnat eld i den där banklokalen. Han gjorde alldeles rätt.

Satsade ambitiöst på karriären

– Han var rolig och en otroligt god kamrat och samtidigt en människa med extremt rättvisepatos, ständigt med i samhällsdebatten. En rak människa, säger journalistkollegan Tina Thunander till SVT Nyheter.

– Han var ambitiös och aldrig lat. Han ville alltid jobba och iväg på nästa story ute i världen. Kanske till priset av familjerelationer. Han satsade kanske mer än vad han borde ha gjort för privatlivets skull, säger Claes Elfsberg.

Claes Elfsberg och Bo Holmström blev vänner efter många år av arbete tillsammans på SVT:s nyhetsredaktioner. Enlligt Claes var Bo var alltid bussig, trots att det skiljde tio år mellan dem och Bo Holmström redan hade stjärnstatus när Claes Elfsberg satte sin fot i tv-huset.

– När jag kom till SVT som praktikant, då var han en av de där verkliga stjärnorna som jag och många andra såg upp till. Det fanns några stycken, men han var definitivt en av dessa. Jag tänkte ofta ”tänk om man någon gång kunde lära sig att jobba på det där viset och bli så där duktig som han var”, säger Claes Elfsberg.

LÄS MER: TV: Se det historiska klippet ”Lägg ut!”

LÄS MER: TV-legendaren Bo Holmström död

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bo Holmström 1938-2017

Mer i ämnet