Journalisten Bo Holmström blev 78 år. Foto: SVT

TV-legendaren Bo Holmström död

Publicerad

Den tidigare SVT-profilen och journalisten Bo Holmström är död. Det bekräftar hans dotter för SVT Nyheter. Holmström arbetade som reporter i närmare 50 år och anses av många som den främste tv-berättare Sverige haft.

Tv- journalisten Bo Holmström har avlidit vid 78 års ålder.

– Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin 79-årsdag i nästa vecka, säger hans dotter till tidningen Expressen.

Bo Holmströms karriär som tv-reporter inleddes på 1960-talet. Legendarisk är hans direktrapportering från gisslandramat vid Norrmalmstorg 1973 och inte minst ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975.

Bevingat ”Lägg ut!”

Hans högljudda uppmaning till kontrollrummet: ”Lägg ut! Lägg ut!” för att komma med i sändning när en explosion nyss hörts, har uppnått kultstatus.

I september 2003 var Bo Holmström en av de första journalisterna som kunde rapportera från Karolinska sjukhuset att dåvarande utrikesministern Anna Lindh avlidit av sina skador efter knivöverfallet på NK. Han rapporterade från flera krig och konflikter och var även korrespondent i städer som London, Paris, Rom och New York.

”Kanske den främste”

SVT:s nyhetsankare Claes Elfsberg arbetade tillsammans med Bo Holmström under flera år på Rapport:

– Han var väldigt skicklig i hantverket. Jag anser att han var en av de allra främsta tv-journalisterna genom tiderna i Sverige, om inte den allra främste. Bo Holmström kunde med väldigt enkla medel förvandla något som kanske verkar ointressant till en väldigt spännande historia.

Ett halvt sekel i rutan

Förutom att ha jobbat åt SVT:s nyhetsprogram gjorde Bo Holmström på 1990-talet även det granskande magasinet ”Reportrarna” som senare blev Uppdrag Granskning.

– Han var rolig och en otroligt god kamrat och samtidigt en människa med extremt rättvisepatos, ständigt med i samhällsdebatten. En rak människa, säger journalistkollegan Tina Tunander till SVT Nyheter.

Stora Journalistpriset

Bo Holmström arbetade även på TV 4 och gett ut självbiografin ”Lägg ut! Episoder ur ett journalistliv”. 2007 belönades han med Stora Journalistpriset för att han ”i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa”, som motiveringen löd. 2015 fick han hederspriset vid TV-galan Kristallen.

Vid sin död bodde Bo Holmström på ett vårdhem i Södermanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bo Holmström 1938-2017

Mer i ämnet