Allan Widman (L), ordförande i försvarsutkottet.

Widman: ”Finns en reell risk för krig”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för Riksdagens försvarsutskott är mycket oroad över den militära upptrappningen i Östersjöområdet.
– Man ska vara klar över att det här inte handlar om någon svensk masspsykos, säger Allan Widman.

NATO bekräftade under onsdagseftermiddagen att två ryska stridsfartyg gått in i Östersjön. 

– Det som händer nu är mycket oroande, det är inte en överdrift, säger Allan Widman (L), ordförande i Riksdagens försvarsutskott.

Kan bära kärnstridsspetsar

De båda ryska fartygen är beväpnade med kryssningsroboten Kalbr. Det är sedan tidigare känt att Kalibr kan bära kärnstridsspetsar. Från sin position i Östersjön kan fartygen nå stora delar av Europa. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut har de en räckvidd på omkring 165 mil. 

Kräver snabba åtgärder

Med tanke på det och andra händelser i närområdet som ökat de militära spänningarna kräver nu Allan Widman att Sverige vidtar snabba åtgärder. 

– Vi måste satsa på det som gör oss farliga för en motståndare i närtid, nu styrs mycket av pengarna till projekt som ska levereras om fem, åtta, tio år framåt i tiden och min bedömning är att den tiden har vi inte, säger Allan Widman.

Vad händer om vi inte vidtar snabba åtgärder?

– Risken är att vi inte kan generera en tillräcklig tröskel för att verka krigsavhållande på länder som vill oss illa, säger Allan Widman.

Ska man tolka det som att det kan bli krig om vi inte vidtar snabba åtgärder?

– Jag tror inte att Sveriges åtgärder ensamt avgör frågan om krig, men att det finns en reell risk för krig det torde de flesta bedömare vara överens om, Allan Widman.

Men är inte det här bara rysskräck?

– När Norge säger att de har behov av amerikansk trupp på norsk mark, något som inte förekommit sen kalla kriget, så ska man vara klar över att det här inte handlar om någon svensk masspsykos, säger Allan Widman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet