Vid 15-tiden under onsdagen kom beskedet att Hanif Bali petas från sina uppdrag som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hanif Bali ber Carl Bildt om ursäkt: ”Har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali petades från flera uppdrag efter att ha sågat partikollegan Carl Bildt. Nu ber han om ursäkt. ”Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig”, skriver Hanif Bali på Facebook.

Vid 15-tiden under onsdagen kom beskedet att Hanif Bali petas från sina uppdrag som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Anledningen var en serie tweets där den moderata riksdagsledamoten kritiserade den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt.

Han skrev bland annat att den tidigare statsministern är ”non-grata i Balkan”, ”en ihärdig Erdoganist” och att han ”fjäskade för mullorna i Iran”.

”Sårar mig självklart djupt”

På Facebook ger nu Hanif Bali sin bild av det inträffade:

”I dag har Moderaternas riksdagsgrupp haft ett möte där man gemensamt beslutat att ta ifrån mig mina platser i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt”, skriver han och fortsätter:

”Att få höra att man vill sitt parti illa gör extra ont i magen. Jag har inte offrat all form av normalitet i livet för något annat än att vinna förtroende för den politik som jag tillsammans med moderaterna anser är vara bäst för Sverige”.

Ber Carl Bildt om ursäkt

Hanif Bali ber också Carl Bildt om ursäkt:

”Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig”.

Tidigare i dag uttalade sig Moderaternas gruppledare Tobias Billström om petningen av Hanif Bali:

– Låt mig vara väldigt tydlig på följande punkt: det är precis lika illa att kränka andra debattörer som det är att kränka Carl Bildt. Det är inte för att det är en partikamrat som nu har hamnat i fokus som vi har fattat det här beslutet. Vi vill vara ett parti som inte står för varken kränkningar, övergrepp eller nedsättande kommentarer i debatten, sa han till SVT Nyheter och fortsatte:

– Ska man vara det måste man väldigt tydligt visa att det får konsekvenser när människor gör detta. Därav dagens beslut i riksdagsgruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.