Visa alla (2)

Hanif Bali: Jag tänkte på mina föräldrar hela tiden

Publicerad

I en öppenhjärtig intervju för SVT Min sanning berättar moderate riksdagsmannen Hanif Bali om uppväxten i Sverige och hur det gick till när han kom ensam till Sverige som treåring.
– Mamma grät och jag förstod inte varför. Jag tyckte det skulle bli kul att åka buss och jag fick en ficklampa av min pappa. Jag minns att det var fyrverkerier ute, men det var ju egentligen bombningar.

Intervjuprogrammet Min sanning är tillbaka. Första gäst att intervjuas av programledare Anna Hedenmo är riksdagspolitikern Hanif Bali (M).

Hanif Bali är född i Iran och kom som ensamkommande till Sverige som treåring från kriget i Irak. Föräldrarna som var knutna till den då terrorstämplade organisationen Folkets Mujahedin blev ombedda att skicka iväg sitt barn för att själva kunna fokusera på den politiska kampen.

– På Arlanda hamnar jag i ett rum med massor av leksaker. Jag hade aldrig sett så mycket i hela mitt liv, jag vågade inte röra något. Det fanns en sådan där matta med bilväg. Jag vet inte varför men jag har alltid älskat sådana mattor.

Sju olika hem

Ankomsten till Sverige blir starten på en resa runt i olika familje- och HVB-hem. Under uppväxten ska Hanif Bali hinna bo på sju olika platser. En av flyttarna Hanif gjorde som femåring minns han särskilt väl.

– Jag kom till en svensk familj med en väldigt närvarande pappa, mamma jobbade på förskola. En supernormal familj. Vi firade jul, gjorde varm choklad och lekte i snön tillsammans. Jag fick syskon, två storasystrar, och massor av leksaker.

Men efter ett knappt år är det dags för en ny flytt, bort från familjen i Gråbo utanför Göteborg.

– Plötsligt dyker det upp en ny familj hemma hos dig. Du umgås med dem en dag, sen frågar socialen ”Hur känns det? Vill du vara med de här?”. Man vet att svaret de vill ha är ja. Och då säger du ja.

Femårige Hanif Bali hamnar då i en Stockholmsförort hos en nyanländ familj som lever på socialbidrag.

 I efterhand har jag försökt gräva i varför jag flyttades. En motivering de hade var att Folkets Mujahedin låg på socialen och tyckte att jag skulle behålla min religion. Vad har en femåring för religion?

Hur ofta tänkte du på dina föräldrar under den här tiden, frågar Anna Hedenmo.

– Hela tiden, svarar Hanif Bali.

Min Sanning med Hanif Bali finns i SVT Play och sänds kl 20.00 i SVT 2 den 25 november. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer