SVT:s Marja Grill fick ta emot en Guldspade för sin granskning Fallet Sofie. Foto: SVT

Två guldspadar till SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT-reportrar prisades för dokumentären Vaccinkrigarna och granskningen av Fallet Sofie på lördagen och tilldelades två guldspadar.

– Det känns så otroligt roligt att juryn ser hur viktigt det är att vi ser barnen, säger SVT:s Marja Grill.

Varje år delar Föreningen Grävande Journalister (FGJ) ut guldspadar för den bästa undersökande journalistiken från året som varit.

I år tävlade 28 gräv i åtta olika klasser om att vinna det prestigefulla priset och SVT tog hem vinsten i två av dem: Etermedia Riks Nyheter och Etermedia Riks Dokumentär.

SVT Nyheter granskar

”Hennes förtroende gjort det möjligt”

– Jag är jätteglad. Det känns så otroligt roligt att juryn ser hur viktigt det är att vi ser barnen och granskar det som man tror är viktigt i Sverige, Barnkonventionen och barnens rättigheter, säger Marja Grill som jobbar på SVT:s grävdesk.

Hon har jobbat med granskningen och följt Sofie sen förra våren.

– Det är hennes förtroende och hennes familjs förtroende som har gjort det här möjligt. Det känns jätteviktigt att juryn ser att vi lyfter de här barnen och de placerade barnens berättelser och gör journalistik från deras persepktiv.

”Det känns så otroligt roligt att juryn ser hur viktigt det är att vi ser barnen och granskar det som man tror är viktigt i Sverige, säger Marja Grill. Foto: SVT

”Förhoppningsvis har det öppnat ögonen på föräldrar”

Anna Nordbeck, Emelie Simmons, Malin Olofsson, Jakob Larsson, Emil Engerdahl, Sven Lindahl och Johanna Torshall Svensson fick en guldspade för sin dokumentär Vaccinkrigarna på Dokument Inifrån.

– Det är jätteroligt. Vi har jobbat med det här projektet i nästan två år och infiltrerat anti vaccin-rörelsen i över ett och ett halvt år. Så det har varit ett otroligt speciellt projekt för oss, säger Anna Nordbeck.

Hennes och hennes kollegors ambition var att uppmärksamma fakta-resistenta rörelser och de mekanismer och metoder som finns i den typen av rörelser, säger hon.

– Förhoppningsvis kan det ha öppnat ögonen på föräldrar som är på väg att ta beslut om sitt barns vaccinationer.

Även SVT:s grävreportrar Anna Nordbeck, Emelie Simmons, Malin Olofsson, Jakob Larsson, Emil Engerdahl, Sven Lindahl och Johanna Torshall Svensson fick ta emot en Guldspade för sitt gräv Vaccinkrigarna. Foto: SVT

SVT hade även nominerade bidrag i kategorin Etermedia Lokal.

2020 års Guldspadar:

Etermedia Riks Dokumentär:

Vaccinkrigarna

Anna Nordbeck, Emelie Simmons, Malin Olofsson, Jakob Larsson, Emil Engerdahl, Sven Lindahl och Johanna Torshall Svensson, Dokument inifrån, SVT

Etermedia Riks Nyheter:

Fallet Sofie

Marja Grill, SVT Nyheter, Rapport och Aktuellt

Storstadstidning:

Systrar

Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi, Göteborgs-Posten

Etermedia Lokal:

Skärgårdsbåten som bröt mot både vågorna och lagen

Anders Lundqvist, P4 Blekinge, Sveriges Radio

Mindre dagstidning:

Bisysslorna i Borås stad

Anne Bengtsson och Jonas Ekelund, Borås Tidning

Magasin:

Jakten på en adress

Anna Rytterbrant och AnnaKarin Löwendahl, Hem & Hyra

Bok:

Gangsterparadiset

Lasse Wierup, Forum

Juryns specialpris:

Nyhetsbyrån Siren

Studentspaden:

Sexfeud

Lisa Svensson, Saga Malm och Josefine Lundgren, Mittuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet