Här är coronaåtgärderna som införs nu

Uppdaterad
Publicerad

Nygamla coronaåtgärder införs på onsdagen i Sverige. Det innebär bland annat munskydd i kollektivtrafiken meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff på tisdagen.

– Än så länge har Sverige en låg smittspridning, men vi vill inte få en mer besvärlig situation, säger Lena Hallengren (S) till SVT.

Med start på onsdagen den 8 december, ska arbetsgivare ge personal möjlighet att jobba hemifrån, vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer och munskydd ska användas i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel. Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar, serveringsställen ska undvika trängsel och vuxna uppmanas hålla avstånd i offentliga miljöer.

Det här är det första av tre steg i regeringens plan för införande av smittskyddsåtgärder. Planen presenterades på en pressträff på tisdagen.

Coronapandemin

- Det handlar inte bara om att vidta de tuffaste åtgärderna och tillfälligt minska smittspridningen. Vi vill långsiktigt minska smittspridningen och vi ska då inte vidta åtgärder som är mer långtgående än nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Kan bli tuffare åtgärder

Ytterligare två steg finns i regeringens plan i kampen mot viruset. Steg två ska kunna införas om det blir en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning.

Steg två innebär bland annat mer hemmajobb, delvis undervisning på distans på lärosäten, att vuxna ska avstå tävlingar och matcher och vaccinationsbevis för fler verksamheter, till exempel restauranger och krogar.

Regeringen har även en plan för ett tredje steg. 

– Då talar vi om en situation med mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning, sade Lena Hallengren på pressträffen.

Steg tre innebär bland annat att vuxna ska begränsa sina sociala kontakter, delvis distansundervisning i gymnasieskolan, inställda evenemang för barn- och ungdomar och begränsade öppettider på serveringsställen.

– Det är många åtgärder och de är möjliga att införa om vi hamnar i ett värre läge, säger Hallengren.

Åter slopat karensavdrag

Regeringen återinför på onsdagen en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare under pandemin, bland annat slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen och tillfälligt slopat karensavdrag.

– Vi behöver underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom, sade finansminister Mikael Damberg (S) på pressträffen.

Andersson: Ta en krampaus

Statsminister Magdalena Andersson sade att alla nu behöver ta sitt ansvar och hon uppmanade alla att vaccinera sig.

– Och till alla som är vaccinerade så gäller det att vara lite mer försiktig än vanligt, till exempel ta en krampaus från personer som man inte vet om de är vaccinerade eller inte, sade Andersson på pressträffen.

Rekommendationer från den 8 december

Alla uppmanas hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus. 

Alla vuxna uppmanas om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik och använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel. 

Arbetsgivare uppmanas underlätta för anställda att vaccinera sig. 

Arbetsgivare uppmanas också att göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Större samlingar inomhus med många deltagare bör undvikas. 

Det ska vara möjligt för anställda att i viss mån jobba hemifrån. 

Ersättningar återinförs

Regeringen återinför och förlänger från och med i morgon följande ersättningar i ett försök att minska smittspridningen:

Slopat läkarintyg för smittbärarpenning. 

Tillfällig föräldrapenning i samband med till exempel skolstängning.

Riskgruppsersättning och viss tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn.

Ersättningen för slopat karensavdrag och motsvarande ersättning till egenföretagare. Detta för att underlätta för människor att stanna hemma när man är sjuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet