De svenska terroristerna Mohamed Aziz Belkaid och Osama Krayem.

Här är svenskarna som misstänks för terrordåden som dödade 164 människor

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Aziz Belkaid och Osama Krayem är två av de svenskar som inte bara anslutit sig till IS – de misstänks ha varit delaktiga i utförandet av terrordåden i Paris 2015 och i Bryssel 2016. Mohamed Aziz Belkaid dödades i samband med ett tillslag, medan Osama Krayem ännu sitter häktad misstänkt för mord genom terrorism.

Mohamed Aziz Belkaid

Tros ha kommit till Sverige under 2009. Under tiden i Sverige upprättar Belkaid kontakt med jihadistiska extremister och radikaliseras.

 • 2009: Gifter sig med en svensk kvinna. De bor tillsammans i en lägenhet i Märsta norr om Stockholm.
 • 2009: Belkaid stjäl två parfymflaskor i en butik. Med siktet på värdesaker lurpassar Belkaid på resenärer vid Cityterminalen i Stockholm.
 • Våren 2013: I samband med ett stöldförsök upptäcks att Belkaid har kniv på sig. Belkaid frias från anklagelsen om stöld men döms för innehavet av kniven.
 • Våren 2014: Belkaid försvinner och ansluter sig till terrororganisationen IS. Enligt IS hemliga medlemsregister som läckt, ansluter han sig via gränsstationen Tall Abyad i norra Syrien den 19 april 2014. Enligt registret är han algerisk medborgare och en av 4.000 frivilliga som anmält sig till ”självmordsuppdrag”.
 • 13 november 2015: Terrordåden i Paris – över 130 människor mister livet och över 350 skadas i dåden. Mohamed Aziz Belkaid befinner sig vid tillfället i Bryssel och misstänks ha koordinerat terrordåden via telefon.
 • 15 mars 2016: Belgisk polis slår till mot efterlysta terrorister i en lägenhet i Bryssel. Belkaid befinner sig i lägenheten och dör i samband med polisens tillslag.
 • 22 mars 2016: Terrordåden i Bryssel – i tre koordinerade explosioner dödas 34 personer och över 300 skadas. Mohamed Aziz Belkaid misstänks för att strax före sin död ha varit med och organiserat dåden.

LÄS MER: Så blev småtjuven Belkaid en ökänd terrorist

Osama Krayem, ”Naim al-Hamed”

Krayem är född 1992 i Malmö. I sena tonåren börjar han radikaliseras.

 • Våren 2013: Anställs för ett arbetsmarknadsprojekt av Malmö stad. 14 juni 2014 skrivs han av från sin tjänst.
 • Hösten 2014: Reser till Syrien för att ansluta sig till IS.
 • Vintern och våren 2015: Gör flera statusuppdateringar på Facebook med IS-flaggor och andra våldsbejakande förtecken. Det framgår att han är i Syrien.
 • Hösten 2015: Tar sig via den grekiska ön Leros till Europa med ett falskt pass under namnet ”Naim al-Hamed”.
 • 22 mars 2016: Terrordåden i Bryssel – Krayem misstänks ha varit med och förberett dådet från en lägenhet. Han fångades på övervakningsbilder vid tunnelbanestationen i Maalbeek. Han var då tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui, och bar på en likadan väska som honom.
 • Mars 2016: Några dagar efter terrordådet i Bryssel sprider franska utredare uppgifter till europeiska säkerhetstjänster med en passbild på Naim al-Hamed – enligt passuppgifterna en 28-årig syrier som ansågs vara mycket farlig.
 • April 2016: Krayem är en av terroristerna som grips den 8 april, bland annat efter tips från Säpo. Åklagarmyndigheten i Belgien bekräftar att ”Naim al-Hamed” är samma person som Osama Krayem och svensk. Han misstänks nu även för dåden i Paris 2015.
 • Nu: Sitter häktad i Bryssel, anklagad för mord genom terrorism efter bombdåden i Bryssel 2016.

LÄS MER: Osama Krayem: Från vanlig skånsk kille till terrormisstänkt

Agenda special om radikalisering och terrorhot

Ständiga terrordåd i Europa och ökad radikalisering i Sverige. Hur ska våldsideologin motverkas och terroristerna stoppas? Experter och politiker i ett förlängt Agenda special. Se Agenda på söndag 21:10 i SVT2 eller på SVT Play.

Missa inte SVT:s dokumentärer om IS och terrorhotet

Se Dokument utifråns special om terrorrörelsen IS. Klicka på länkarna för att komma till dokumentärerna i SVT Play:

Terror i Europa

En unik inblick i hur IS hemliga terrornätverk arbetar i Europa och vad som görs för att bekämpa dem.

Så skapades IS

Trots tydliga varningssignaler lyckades USA missa framväxten av en av historiens värsta terrororganisationer. Hur kunde det ske och vems var egentligen ansvaret?

Allahs soldater

Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.