Mohamed Aziz Belkaid bodde i Sverige i flera år innan han anmälde sig själv till att bli självmordsbombare. Foto: SVT

Så blev småtjuven Belkaid en ökänd terrorist

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mohamed Aziz Belkaid var med och planerade några av de värsta terrordåden i Europas historia. Uppdrag granskning har följt han hans väg från misslyckad småtjuv i Märsta till ökänd terrorist.

Den 15 mars i år slår belgisk polis till mot en lägenhet i Bryssel. I lägenheten gömmer sig ett antal efterlysta terrorister. De är misstänkta för att ha planerat Parisattackerna i november 2015. I lägenheten finns bland annat Mohamed Belkaid, folkbokförd i Märsta norr om Stockholm. Vid tillslaget dödas han av belgisk polis.

Mohamed Belkaid tros ha kommit till Sverige någon gång under 2009. Han gifte sig med en svensk kvinna och flyttade in hos henne i en lägenhet på Tingvallavägen i Märsta norr om Stockholm. Han bodde i Sverige under flera år och tiden kantades av brott.

UG – Den svenske terroristen

Stjäl parfymer i butik

I januari 2009 åker han fast när han stjäl två parfymflaskor i en butik. Senare lurpassar han på resenärer på Cityterminalen i Stockholm och tar en äldre dams väska när hon ska gå på bussen.

– Han är inte är någon utstuderad ficktjuv utav stora mått. Han fiskar runt lite och tar tillfället i akt när det dyker upp någonting, säger Peter Enell, vid Citypolisen Stockholm.

Våren 2013 är Belkaid på IKEA i Stockholm. Besöket slutar hastigt i restaurangen när en man anklagar honom för att ha tagit hans plånbok.

– Efter det så tillkallas vakter. Och då ser man att han har en kniv på sig. Och det är då han grips, säger advokaten Monika Zytomierska Nisell, som träffade Belkaid ett fåtal gånger när hon försvarade honom i rätten efter händelsen på IKEA.

Döms för knivinnehav

Han frias från anklagelsen om stöld. Men kniven, som han har dold i byxorna nere vid fotleden, döms han för.

Monika Zytomierska Nisell säger att hennes intryck av Belkaid är att han var som vilken annan man som helst och att hon aldrig kunde ha anat att han skulle bli en av Europas mest eftersökta terrorister.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att Belkiad under åren i Sverige kom i kontakt med personer inom extremistiska kretsar och blev så småningom radikaliserad. En av dem han träffar är den svenske jihadisten Abu Omar, en man som av Säpo är känd för att arbeta med att rekrytera terrorister och finansiera terror.

I början av 2014 dör Belkaids fru efter en tids sjukdom men då är Belkaid redan försvunnen. Han har rest till Syrien där han ansluter sig till terrororganisationen IS.

Anmäler sig till självmordsdåd

I det hemliga medlemsregister som läckt ut från IS egen säkerhetstjänst får vi veta mer om Mohamed Aziz Belkaid.

Där står bland annat att han har arbetat som konditor, att han är algerisk medborgare men bor i Sverige och att han kommit till IS via gränsstationen Tel Abyad den 19 april 2014. Vi får också veta att han bland över 4000 frivilliga är en av få som direkt anmäler sig till den mest extrema gruppen inom hela IS – de som utför självmordsuppdrag.

– Dessa personer vill inte bara slåss för saken utan är beredda att dö för den. De har köpt hela IS apokalyptiska vision som säger att det inte finns någon framtid vid sidan av Kalifatet och att alla bör hänge sig åt denna, säger Harleen Gambihr, analytiker vid tankesmedjan Study of War.

Väljs ut för uppdrag i Europa

På plats i Syrien strider Belkaid mot den syriska regimens trupper men väljs så småningom ut för ett nytt uppdrag – att träna med en speciell grupp som ska flytta kriget till Europa och slå till mot Paris.

Den 13 november 2015 smäller det på sex olika platser i Paris. Över 130 människor mister livet och över 350 skadas i dåden

Mohamed Azis Belkaid från Märsta befinner sig vid tillfället i Bryssel och koordinerar terrordåden via telefon.

– Han befann sig i själva kärnan av händelsen. Han var extremt viktig i planeringen av Parisattackerna, säger Claude Moniquet terrorexpert vid belgiska ESISC, European Strategic Intelligence and Security Center.

Fyra månader senare attackeras även Belgiens huvudstad Bryssel. I tre koordinerade explosioner dödas 32 personer och över 300 skadas. Mohamed Azis Belkaid misstänks för att strax före sin död ha varit med och organiserat även dessa terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenske terroristen

Mer i ämnet