Här är granskningen om assistansfusket – i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Assistansbranschen pekas ut som särskilt hårt drabbad av välfärdsfusk. SVT Nyheter har granskat bolagen som myndigheterna har stoppat – och kan avslöja detaljer om hur deras upplägg går till. Här är granskningen i korthet.

Publicerade artiklar:

Kräver tillbaka hundratals miljoner – efter misstänkt assistansfusk

Kriminella utnyttjar välfärd

Försäkringskassan krävde tillbaka över 460 miljoner kronor i felaktigt utbetald assistansersättning förra året – en ökning med 250 procent från året innan. SVT har kartlagt bolagen som har stoppats av myndigheter de senaste åren.

Avslöjar: Spelet om barnen med funktionsnedsättning

Det kallas för ”brukarimport”. Familjer med barn som har en funktionsnedsättning hämtas till Sverige av assistansbolag. Myndigheterna beskriver det som ett sätt att kringgå lagen för att tjäna pengar på välfärdssystemet. SVT kan nu avslöja detaljer om hur upplägget går till.

Assistansbolagens raseri mot myndigheter: En häxjakt

Myndigheternas jakt på kriminella och oseriösa assistansbolag har intensifierats. SVT har varit i kontakt med företrädare från flera av de stoppade bolagen – som slår tillbaka mot myndigheterna.

Fuskjaktens baksida: ”Oerhört svårt att få assistans”

Kampen mot välfärdsfusket ligger högt upp på den politiska agendan. Det innebär hårdare krav och kontroller som drabbar de som faktiskt behöver assistans. Det menar Maria Persdotter som är ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

Larmen inifrån hyllade assistansbolaget

VH Assistans är en av de mer tongivande aktörerna i assistansbranschen – men nu är företaget i blåsväder. I SVT:s granskning vittnar tidigare anställda om allvarliga missförhållanden. Bolaget slår ifrån sig alla anklagelser.

Migrationsverket: ”Hög avslagsfrekvens jämfört med andra branscher”

Migrationsverket pekar ut assistansbranschen som särskilt utsatt för oseriösa och kriminella aktörer – och gav förra året avslag på över hälften av alla nya ansökningar om arbetstillstånd kopplade till assistans.

Analys: Som att bevaka ett långtgående inbördeskrig

”På ena sidan: myndigheter som fått nya miljoner för att jaga fuskare som urholkar välfärden. På andra sidan: en rad assistansbolag som kritiserar aggressiv och godtycklig myndighetsutövning. Det som står på spel är den största frihetsreformen i Sverige – rätten för alla med funktionshinder att leva ett liv på lika villkor”, skriver SVT:s grävredaktör Jenny Küttim.

Shekarabi (S): Måste vara beredda att ändra lagen

SVT:s granskning av assistansfusket har väckt starka reaktioner – bland annat från politiskt håll. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna vill se lagändringar för att komma tillrätta med utnyttjande av systemet.

Så kan stoppade assistansbolag fortsätta verksamheten

Assistansbolagen stoppas av myndigheter – men personerna bakom bolagen kan fortsätta bedriva verksamhet år efter år, visar SVT:s granskning. Nu väntar lagändringar som ska täppa till luckorna som utnyttjas av bolagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet