Utbildningsminister Anna Ekström säger att skolor har möjlighet att stänga eller gå över till distansundervisning om det skulle krävas. Foto: SVT

Anna Ekström: ”Kan tvingas gå tillbaka till distansundervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Läget är fortfarande allvarligt och det kommer att dröja innan våra liv återgår till det normala. Och skulle läget förvärras kan gymnasieskolan bli tvungen att gå tillbaka till fjärr- och distansundervisning. Det sa utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens i dag.

Anna Ekström sa också att den svenska strategin med öppna skolor grundar sig i att barn inte är drivande i pandemin.

– Ju yngre barn, desto lindrigare symptom. Och personal i förskola och skola har inte diagnostiserats med covid-19 i högre utsträckning än andra yrkeskategorier.

Flexibilitet i undervisningen

Vuxenutbildningen, till exempel Komvux och folkhögskolor, kan dock ännu inte återgå till hur det var innan covid-19.

Utbildningsministern uppmanar också skolor att vara flexibla i sin undervisning för att minska smittspridningen. Hon säger bland annat att många föräldramöten kan komma att ställas in och att man bör anpassa den fysiska miljön så man kan undvika trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.