Guide: Här är kandidaterna som kan ta över som språkrör

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avgörs det vem som blir Miljöpartiets nya språkrör efter Isabella Lövin. SVT Nyheter ger dig koll på de fyra kandidater som slåss om posten.

Annika Hirvonen, 31 år

Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Foto: Ali Lorestani / TT

Gruppledare i riksdagen och talesperson för migrations- och utbildningsfrågor. Har en bakgrund som lokalpolitiker i Sundbyberg i Stockholm. 

Annika Hirvonen har tidigare sagt att hon vill att partiet ska fokusera tydligare på välfärdsfrågor. Hennes hållning har varit att båda språkrören ska sitta i regeringen, men nu är hon beredd att ompröva det beslutet.

– Stridbar politiker som sagt att hon inte vill sitta i regeringen till vilket pris som helst. Efter bråken med Socialdemokraterna i migrationspolitiska kommittén är kanske inte relationen den bästa med regeringspartnern, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

De frågor Annika Hirvonen brinner för är skola, jämställdhet och migration.

– Vi kan inte sätta ett tak för hur många människor som ska få skydd i Sverige, det skulle urholka asylrätten, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter.

Rebecka Le Moine, 30 år

Rebecka Le Moine kan bli Miljöpartiets nya språkrör Foto: Pressbild

Riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald. 

Rebecka Le Moine är född och uppväxt i Småland, studerade till biolog i Linköping och bor numera i Norrköping. Hon vill se ett nytt slags ledarskap och en mer radikal framtoning i miljöpolitiken.

– Den mest radikala kandidaten inför språkrörsvalet. Vill bland annat ha basinkomst, arbetstidsförkortning och juridiska rättigheter åt naturen. Klassisk principfast miljöpartist som sätter systemkritiken främst, säger SVT:s Mats Knutson.

Rebecka Le Moine anser att vi lever i en ekonomi som i grunden inte är hållbar och går ut på att vi exploaterar natur, miljö och människor.

– Vi måste belysa att vi behöver göra om saker och ting i grunden för att kunna bevara den biologiska mångfalden och hålla oss till Parisavtalet, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter.

Märta Stenevi, 44 år

Foto: SVT

Partisekreterare för Miljöpartiet. 

Märta Stenevi är valberedningens förslag till nytt språkrör. Hon jobbade tidigare som marknads- och inköpschef och blev partipolitiskt aktiv först 2012. 

Sedan 2014 har hon varit heltidspolitiker, bland annat som region- och kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.

– Har gjort snabb karriär i Miljöpartiet och är favorit till att ta över språkrörsposten efter Isabella Lövin. Vill bredda partiet för att försöka öka förtroendet för Miljöpartiet och dess politik, säger Mats Knutson.

Märta Stenevi beskrivs som en person med förmågan att formulera och kommunicera Miljöpartiets ideologiska grund. Hon vill att partiet ska bli tydligare med vad man vill inom andra områden, utöver klimatpolitiken.

– Man ska kunna känna sig trygg med vad man kan förvänta sig av Miljöpartiet inom alla områden, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter.

Elin Söderberg, 37 år

Elin Söderberg (MP), Umeå Foto: SVT

Distriktsordförande i Västerbotten och ledamot i Umeå kommunfullmäktige. 

Elin Söderberg är utbildad statsvetare och har varit politiskt aktiv i Miljöpartiet lokalt i Umeå sedan 2014.

– Den mest okända kandidaten och samtidigt utan erfarenhet av rikspolitik. Understryker vikten av pragmatism och sakpolitik. Anser att det är viktigt att Miljöpartiet sitter i regeringen för att kunna uppnå partiets mål för miljö- och klimatpolitiken, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Elin Söderbergs hjärtefrågor är klimat, miljö, jämställdhet och migration och det som fick henne att kandidera till språkrörsposten var viljan att hejda klimatkrisen.  

– Jag har hela mitt liv kämpat med hur vi löser klimatkrisen. Det var det som gjorde att jag valde att engagera mig politiskt, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.