• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Regeringens sex nya ministrar Foto: TT

Här är Löfvens (S) nya ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu presenterat sin nya regering och vem som ska göra vad i den. Här kan du lära känna de nya ministrarna:

Anders Ygeman (S) Energi- och digitaliseringsminister

Anders Ygeman blir energi- och digitaliseringsminister. Foto: Jessica Gow/TT

Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna och ordinarie riksdagsledamot sedan 1996. Han har varit ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och i trafikutskottet och vice ordförande i bostadsutskottet.

Han var inrikesminister mellan 2014 och 2017. I juli 2017 fick Ygeman lämna sitt uppdrag efter it-skandalen på Transportstyrelsen, då känslig information gjordes tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet.

Anders Ygeman är 48 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Han var ordförande för SSU Stockholm mellan 1992 och 1996 och vice förbundsordförande i SSU mellan 1995 och 1997. Han blir energi- och digitaliseringsminister.

Amanda Lind (MP) Kultur- idrotts- och demokratiminister

Den nya kultur-, idrotts- och demokratiministern Amanda Lind var tidigare partisekreterare för Miljöpartiet. Lind är 38 år och kommer från Härnösand där hon har en bakgrund som kommunalpolitiker. I en intervju i Allehanda 2014 säger hon att hon inte ser politiken som ett jobb, utan som ett förtroendeuppdrag under en begränsad tid.

Här är kan du läsa mer om Lind.

Matilda Ernkrans (S) Minister för högre utbildning och forskning

Matilda Ernkrans (S) blir minister för högre utbildning och forskning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Matilda Ernkrans kommer från Örebro och är 45 år gammal. Hon valdes in i riksdagen 2002. Hon är sedan mars 2018 ordförande i utbildningsutskottet och har även arbetat med kultur- och socialförsäkringsfrågor i riksdagen. Hon har tidigare arbetat som arbetsförmedlare och är medlem i Socialdemokraternas partistyrelse. Matilda Ernkrans (S) blir minister för högre utbildning och forskning.

Åsa Lindhagen (MP) Jämställdhetsminister

Åsa Lindhagen valdes in i riksdagen 2018. Hon är född 1980 och var socialborgarråd för Miljöpartiet i Stockholm mellan 2014 och 2018. Åsa Lindhagen kommer från Norrtälje och är civilingenjör i industriell ekonomi. Hon har även suttit i Rädda barnens styrelse och har arbetat som managementkonsult. Åsa Lindhagen blir jämställdhetsminister i den nya regeringen.

– Precis som statsministern sa i sin regeringsförklaring är det på dagen prick 17 år sedan Fadime (Sahindal) mördades och vi kommer aldrig acceptera att människor inte har rätt att bestämma över sina egna liv, säger Åsa Lindhagen.

Här kan du läsa mer om Åsa Lindhagen.

Hans Dahlgren (S) EU-minister

Hans Dahlgren, 70 år, tillhör veteranerna inom svensk utrikespolitik. Han började sin bana som journalist på SVT:s Aktuellt och har sedan 1975 arbetat som utrikespolitisk rådgivare, bland annat för Olof Palme och Ingvar Carlsson. Han har haft uppdrag som ambassadör, bland annat i Geneve, för FN och som ansvarig för mänskliga rättigheter. Han blir ny EU-minister.

Här kan du läsa mer om Hans Dahlgren.

Jennie Nilsson (S) Landsbygdsminister

Jennie Nilsson blir ny landsbygdsminister. Foto: Sveriges riksdag

Jennie Nilsson är 46 år gammal och är riksdagsledamot sedan 2006 för Hallands läns valkrets och sedan 2014 har hon varit ordförande i näringsutskottet. Hon har tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun. Jennie Nilsson blir ny landsbygdsminister.

– Det här är ett av landets viktigaste politikområden, men det krävs att vi tar tillvara möjligheten till arbete och att driva företag i hela landet. För det krävs en aktiv politik, säger hon.

Här kan du läsa mer om Jennie Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet