Marie Fredriksson och Sara Danius, två dödsfall som skakade Sverige i år. Bilden på Marie Fredriksson är tagen under en konsert med Roxette i Kalmar 2015 och bilden på Sara Danius är från QX-galan i år. Foto: Suvad Mrkonjic/TT, Karin Törnblom/TT

Här är nyheterna som engagerade mest 2019

Publicerad

En explosion i Linköping, två tragiska dödsfall och ett världsarv i brand. Här är är listan på de mest lästa artiklarna på SVT Nyheter från året som gått.

2019 var ett år som – åtminstone politiskt sett – kom att präglas mycket av gängkriminaliteten och dess konsekvenser. Kanske något talande blev också den massiva explosionen i Linköping, som fortfarande inte har fått sin lösning, årets mest lästa artikel på SVT Nyheter.

Näst mest engagerade Sara Danius bortgång, en sorglig nyhet som berörde många svenskar. Inte minst efter turbulensen i Svenska Akademien, där Sara Danius hade titeln som ständig sekreterare. I SVT Nyheters chatt var ni många som ville dela med sig av tankar, kondoleanser och minnen.

”Hon gjorde mig stolt att vara kvinna”, skrev exempelvis signaturen Rose-Mari.

World of Warcraft-spelaren Mats

Annat som engagerade er läsare var bland annat SVT Nyheters rapportering kring de svenska IS-anhängarna i Syrien. Berättelsen om World of Warcraft-spelaren Mats lämnade heller ingen oberörd.

Roxette-sångerskan Marie Fredrikssons bortgång var inte bara en av årets mest lästa artiklar på SVT Nyheter utan blev också en världsnyhet. Därefter engagerade vår artikel om den extrema värmeböljan som slog till mot Europa i somras och det norska kryssningsfartyget som hamnade i sjönöd i maj.

Notre Dame och Asap Rocky

Två andra nyheter som präglade inte bara 2019 utan också SVT Nyheters läsarstatistik var branden i världsarvet Notre Dame och rättegången mot den amerikanska rapartisten Asap Rocky efter att denne hamnat i slagsmål på i centrala Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.