Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där Ahmed Alzayyan, reporter på tidningen Alkompis, blir nerbrottad av polisen. Foto: Privat

Här brottas reportern ned i Järva: ”Jag är press, jag är press”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Ahmed Alzayyan jobbar för den arabiskspråkiga tidningen Alkompis och var på plats i Järva för att rapportera om upploppen. Trots att han skriker ”press, press” så brottas han ned av poliserna och sprejas med pepparspray.

– Jag är press, jag är press, skriker journalisten som jagas av polis på Järvafältet i samband med torsdagens upplopp.

– Ner på marken, svarar polisen och sprejar honom med pepparsprej.

Upploppen på Järvafältet

Enligt TV4 var det först när Alkompis chefredaktör Mahmoud Agha anlände till platsen som Ahmed Alzayyan släpptes och kunde uppsöka sjukvård med sveda i ansikte och ögon, samt värk i ryggen.

Alkompis kontaktar polisen

Julia Agha, vd för Alkompis.se, säger till SVT att man kommer att ta kontakt med polisen efter händelsen.

–  Jag förstår att det var kaotiskt på platsen, men vår reporter var inte del av upploppet och inte våldsam. Han förtjänade inte att bli pepparsprayad när han redan låg på marken och frihetsberövad i 20-30 minuter.

Mediehuset, som har 13 anställda, kommer också ändra sina rutiner när man skickar ut reportrar i demonstrationer.

– Det ska vara synligt att vi tillhör presskåren.

Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmspolisen, säger till SVT att det som skett är olyckligt, men att det var svårt att skilja Alkompis medarbetare från de som deltog i det våldsamma upploppet.

– Vi tycker det är viktigt att man tydligt markerar att man tillhör press. Vi skulle ju gripa folk som deltog i det våldsamma upploppet och vi såg ingen skillnad på den här personen och folk som deltog där, han sprang åt samma håll. Det var en svår situation med mycket våld, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet