Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Kovan Alshawish rapporterar om stämningen på Järvafältet just nu. Foto: SVT

Polisen stoppar motdemonstration vid Järvafältet

Uppdaterad
Publicerad

En person är anhållen misstänkt för mordbrand och ett tjugotal befinner sig fortfarande i förvar efter torsdagens upplopp. Nu är både festivaldeltagare och motdemonstranter kritiska mot polisen.

– Vi är jättebesvikna, det fanns barn på området i går, säger festivalarrangören Zeray Teclai till DN.

Polisen har under fredagen fattat beslutet att stoppa demonstrationen mot den eritreanska kulturfestivalen Eritrea Scandinavia.

– Det är de svåra oroligheter som skedde igår som har gjort att vi bestämt oss för att dra in tillståndet, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson Polisen Stockholm.

Upploppen på Järvafältet

De som demonstrerade mot festivalen är kritiska mot polisens hantering av frågan, säger protestarrangören som SVT pratat med.

– Vi är mycket besvikna kring att det här beslutet fattats och vi ska nu ha ett möte kring hur vi går vidare, säger Mebrahtom Selomon.

”Det fanns barn på området”

Även arrangörerna av den omstridda festivalen är riktar kritik mot polisen. De anser att polisen saknade rätt beredskap för situationen som utspelade sig.

– Det här är vanliga svenskar som agerar funktionärer. Vi är jättebesvikna på polisens hantering, det fanns barn på området igår. De var helt oförberedda trots att vi varnat om motdemonstranterna i flera veckor, säger Zeray Teclai till DN.

Polisens säger att de anser sig haft beredskap men får se över om det är något de kan lära sig av det som hänt.

En anhållen misstänkt för mordbrand – 14 på sjukhus

Under fredagen anhölls en person misstänkt för mordbrand och ett tjugotal befinner sig i förvar, för att sedan avvisas till sina hemländer, säger polisen till Ekot.

Det var över 50 personer som skadades i samband med oroligheterna och av dem vårdades 14 fortfarande under fredagseftermiddagen.

Bevakning av Järvafältet

Polisen bevakar fortsatt platsen och under fredagen och meddelade man att man bland annat använder drönare för att se till att oroligheterna inte fortsätt.

– Vi tar höjd för att det blir stökigt idag med, säger Daniel Wikdahl.

Se bilderna från torsdagens upplopp i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet