Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kulturfestivalens arrangörer ses på, i stor utsträckning, som regimvänliga.” Hör Eritreakännaren om konflikten i Järva. Foto: Fredrik Sandberg/Ali Lorestani/TT

Expert: Diktatorns ”högra hand” inbjuden till omstridda kulturfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

På Festival Eritrea Scandinavia utbröt tumult på torsdagen – en kulturfestival som samtidigt är politisk, enligt Eritreaexperten Kjetil Tronvoll.

– Det hålls föredrag och används symboler som stöttar den totalitära regimen.

Kjetil Tronvoll har forskat om Eritrea sedan 80-talet. Han är professor i freds- och konfliktforskning och beskriver landet som en ”nationalistisk militärdiktatur” med president Isaias Afewerki på toppen.

– Militären kontrollerar i stort sett alla delar av befolkningen, säger han och pekar på att landet brukar hamna i botten på listor över demokrati och yttrandefrihet.

Upploppen på Järvafältet

Det är inte bara inom landet som staten har kontroll.

– Regimen har alltid haft utbrett diasporaspionage. Eritrea är det land i världen som har störst kontroll över sin diaspora.

Det finns ett register över eritreaner som bor i andra länder och staten vill att alla betalar en tvåprocentig ”intäktsskatt” – oavsett var man bor.

– Om man vill behålla sin egendom eller sitt arv i Eritrea, säger professorn och tillägger att ”skatten” är ett av skälen till konflikten med delar ur diasporan.

Höga regimföreträdare inbjudna

Höga företrädare för regimen medverkar på festivalerna, enligt Tronvoll. Till festivalen på Järvafältet ska presidentens ”högra hand”, Yemane Gebreab, ha varit inbjuden enligt sociala medier.

– En ledande figur i Eritrea sedan 1991. Den högste politiska tjänstemannen i det partiet som styr – ett diktaturparti.

Organiseras via sociala medier

Torsdagens händelser var en konfrontation mellan de som organiserar festivalen, som ses som regimtrogna, och kritiker till regimen, enligt Tronvoll. Han säger att regimkritiska eritreaner från andra länder ska ha tagit sig till Stockholm.

– Vi har sett en tendens den senaste åren på en ökande mobilisering av motdemonstrationer mot dessa festivaler, som organiseras via sociala medier.

Samtidigt påpekar han att den eritreanska oppositionen i exil är splittrad och att det inte finns några starka organisationer som står bakom det hela.

Företrädare för Festival Eritrea Scandinavia hävdar att det inte är en festival med politiska förtecken. När SVT Nyheter på torsdagskvällen frågade om någon minister var på plats förnekade man detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet