”Det är en jätteliten grupp som vill komma och lämna pappersdeklarationen mitt i natten eller under helgen, vi pratar om några tusen”, säger Johan Schauman på Skatteverket. Foto: Bertil Ericson/TT och TT

Dags att deklarera – annars väntar saftiga böter

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 2 maj, är sista chansen att deklarera i tid. Har du glömt bort Skatteverket är det bäst att du skyndar dig – annars väntar saftiga böter.

1 250 kronor. Så mycket pengar kan du tvingas betala för din glömska. Senast i dag ska nämligen deklarationen vara godkänd och inlämnad hos Skatteverket.

Dröjer du tre månader med deklarationen blir det ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift. Har du inte lämnat in deklarationen när fem månader har gått tillkommer ännu en avgift på 1 250 kronor, vilket gör att den som är riktigt sen med att deklarera kan tvingas betala sammanlagt 3 750 kronor i förseningsavgifter.

Det finns dock undantag: beror den försenade deklarationen på ålder, hälsa eller annat kan du delvis eller helt befrias från straffavgiften. Den som bor utomlands får inte heller någon förseningsavgift om deklarationen är inlämnad senast den 31 maj.

”I Sverige är alla väldigt duktiga på att deklarera”

Så hur många är egentligen sena med deklarationen?

– I Sverige är alla väldigt duktiga på att deklarera. I princip är det inte ens en procent av befolkningen som inte deklarerar. För de allra flesta är det väldigt enkelt att deklarera, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

En försvinnande liten del av svenskarna får den högsta förseningsavgiften, som alltså ligger på 3 750 kronor.

– Om du bommar för att du överhuvud taget inte vet om att det är sista dagen att deklarera i dag kan du gå in och begära anstånd i stället för att dra på dig en förseningsavgift, säger Johan Schauman

Efter kaoset – brevlådorna är tillbaka

För dig som inte vill deklarera digitalt finns det också ett glädjebesked efter förra årets kaos då folk försökte trycka in sina papper genom dörrspringor och liknande. I år Skatteverket tagit tillbaka de fysiska brevlådorna på ett 60-tal platser i Sverige.

– Vi gjorde en utvärdering efter förra året och trots att det är en jätteliten grupp som vill komma och lämna pappersdeklarationen mitt i natten eller under helgen, vi pratar om några tusen, har vi valt att göra så här. Det blev ingen säker hantering av de deklarationer som kom in på det här sättet, säger Johan Schauman.

Brevlådornas varande, eller icke varande, kommer dock att utvärderas igen.

– Det är en ganska stor kostnad att ha 60 brevinkast. Det är framför allt den extra tömningen och säkerhetsapparaten som kommer till som kostar.

Här kan du lämna in deklarationen om du är analog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.