Här erbjuds SVT:s reporter hjälp att fuska på teoriprovet

Uppdaterad
Publicerad

För 15 000 kronor garanteras SVT:s reporter ett godkänt resultat på teoriprovet. Det är löftet när vi kontaktar en av personerna som misstänks hjälpa till med körkortsfusket.

– Teorin ser jag till att du klarar, det är inga problem, säger mannen i telefonsamtalet.

Vi utger oss för att vara en kille som skrivit provet flera gånger utan att lyckas och nu fått hans nummer av en person.

- Du betalar inte en krona innan du klarat provet, men du måste visa pengarna. Eller ta med någon som håller i pengarna under provet. När du har klarat det betalar ni mig, säger mannen i samtalet.

Teknisk utrustning

Fusket ska ske med hjälp av hörlur och kamera och det är han som ska boka provtiden åt oss. Att pengarna ofta ska betalas efter det godkända resultatet framkommer även i förhör med vissa av de som åkt dit och erkänner att ha fuskat. Det kan tyda på att det utöver de trehundra misstänkta fuskare som anmälts de senaste två åren finns många som inte åker dit eftersom fusksäljarna annars inte skulle tjäna några pengar.

Mannen vi talar med har tidigare förekommit i en av landets största utredningar kring illegala trafikskolor. Trafikverket misstänker att det i vissa fall finns ett samband mellan fusket och sådana skolor.

- De tillhandahåller hjälp vid proven, de tillhandahåller tekniska utrustningen och kan också vara behjälpliga med illegal förarutbildning, säger Tomas Tronning, säkerhetschef Trafikverket förarprov.

Förekommer i hela landet

Trafikverket misstänker att det finns olika personer eller ligor som säljer fusktjänsten eftersom fusket förekommer i hela landet. SVT Nyheter har genom uppgifter i förundersökningar och andra källor hittat kontaktuppgifter till flera personer som misstänks sälja fusk på teoriprovet. Men ingen av personerna bakom har dömts och utredningarna stannar oftast med provskrivaren som tagits på bar gärning.

- Det krävs ju resurser från polisen att de kan finnas på plats om vi upptäcker en fuskare och att vi inte avbryter provet utan följer med fuskaren ut och ser var den tar vägen. Men det är ju en resursfråga för samhället i stort, säger Tomas Tronning, säkerhetschef Trafikverket förarprov.

Vet du mer om körkortsfusket? Tipsa SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.