Hundratals fuskare har upptäckts på teoriprovet

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 personer har upptäckts och anmälts för misstänkt fusk på teoriprovet de senaste två åren.

Ett 40-tal av fuskarna har dömts sedan det blev olagligt, men de som säljer fusket går fria.

Fusk på teoriproven för att ta körkort har pågått under många år, men det var först i mars 2020 som det blev olagligt. Trafikverket har de senaste två åren upptäckt och anmält över 300 misstänkta fuskare och ett 40-tal av dem har hittills dömts för brottet osann försäkran. Oftast klassar domstolarna brotten som grova och då döms de flesta till villkorlig dom och dagsböter.

– Det är allvarligt att vi får ut förare i trafiken som saknar teoretiska kunskaper att framföra fordonet i trafiken, säger Tomas Tronning, säkerhetschef Trafikverket förarprov.

Fuskare använder dolda kameror

Fusket sker med hjälp av små trådlösa hörlurar i örat, gömda mobiler och ibland dolda kameror som filmar frågorna genom en knapp eller ett hål i kläderna. På utsidan finns medhjälpare som hör eller ser frågorna och som läser upp svaren mot betalning. Men det finns kameror i salarna som gör att misstänkt fusk kan avslöjas, även i efterhand, och många provförrättare har lärt sig att upptäcka fusket.

– Det kan vara små, små tecken och då kan de ju ta hjälp av någon på utsidan av salen som går in och tittar i kamerasystemet, säger Tomas Tronning, säkerhetschef Trafikverket förarprov.

Bland de som erkänner att de fuskat uppger vissa belopp på mellan 10 000 och 25 000 kronor som de skulle betala för ett godkänt resultat.

Tror att ligor ligger bakom

Trafikverket misstänker att fusket är organiserat och att det finns olika ligor som säljer fusket.

– Det är inget belägg vi har men jag gissar det. Det är svårt att bedriva verksamhet från Ystad till Haparanda, det förekommer i hela landet, säger Tomas Tronning.

Men inga av de som säljer fusket har åkt dit och dömts i domstol. Vid Norrmalmspolisen har man utan framgång försökt utreda vilka som ligger bakom fusk vid provlokalen i Stockholm city.

– Det är mycket som sker som måste prioriteras upp och då hamnar det här på sparlåga, olyckligtvis. För det här är en lukrativ marknad, säger Mats Bergqvist, utredare.

Vet du mer om körkortsfusket? Tipsa SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.