I Ljusnarsberg gick Sverigedemokraterna fram som mest. Foto: SVT

Här gick SD framåt allra mest

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gick som bekant starkt framåt i riksdagsvalet för två veckor sedan. Partiet fick nästan 13 procent av rösterna, mer än en fördubbling jämfört med valet 2010. I vissa kommuner gick det extra bra för partiet – och de flesta ligger inte i Skåne.

Sverigedemokraterna är sedan tidigare starka i södra Sverige, särkilt i Skåne, men nu är partiet representerat i nästan alla 290 kommuner i landet. Bara i fem kommuner misslyckades SD att erövra platser i kommunfullmäktige, nämligen Åsele, Robertsfors, Malå, Dorotea och Vaxholm.

I några kommuner gick partiet extra starkt framåt och i 14 kommuner ökade man sin andel av rösterna med över 10 procentenheter i kommunvalet. Sverigedemokraterna är fortfarande starkast i Skåne men allra störst var ökningen i Ljusnarsberg i Örebro län, där partiet gick fram med 18 procentenheter till 23,8 procent. Totalt 747 av de 3.205 röstande i kommunen lade sin röst på SD i kommunvalet, en ökning med 564 röster.

Läget efter valet 2014

Även i flera andra kommuner utanför Skåne ökade Sverigedemokraternas andel av rösterna kraftigt.

Det gäller till exempel Falköping, där partiet gick fram 12,5 procentenheter och i Åtvidaberg där ökningen var 13,5 procentenheter. I partiledaren Jimmie Åkessons hemkommun ökade partiet med 10,5 procentenheter.

Inte typiska glesbygdskommuner

Man kan notera att ingen av kommunerna, där SD gick framåt som mest, är typiska glesbygdskommuner. Vad som kännetecknar de här kommunerna är, enligt en analys i tidskriften Fokus, att de har en lägre andel högutbildade, lägre andel så kallade kunskapsarbetare, lägre genomsnittlig inkomst och högre ohälsotal än genomsnittet i riket.

Dessutom är arbetslösheten bland ungdomar i åldersgruppen 18-24 år i nästan alla dessa sverigedemokratiska framgångskommuner högre än genomsnittet i landet.

Man kan också notera att andelen invånare med utländsk bakgrund i alla dessa kommuner, utom en, är lägre än genomsnittet i Sverige.

Stor asylmottagning

I exempelvis Ljusnarsberg är asylmottagningen dock stor. I valdistriktet Ställdalen, där en stor del av kommunens asylsökande finns, fick Sverigedemokraterna 35,8 procent av rösterna.

– De flesta Sverigedemokraterna finns ju i Ställdalen, och där har vi ett stort asylboende. Om man kan dra några slutsatser av det kan jag inte svara på. Men det är fakta att vi har 600 asylboenden i kommunen idag och det är ganska påtagligt, sade Ingemar Javinder (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, efter valet.

– Jag tror att vi fått så många röster i kommunen eftersom vi har så stor asylinvandring här, nästan 11 procent, sade Jens Pettersson (SD) som stod på partiets lista i valet, till SVT:s Tvärsnytt.

Här gick SD mest framåt

Första siffran visar andel röster i procent för Sverigedemokraterna i kommunvalet i valet 2014. Andra siffran visar ökning i procentenheter jämfört med kommunvalet 2010.

Ljusnarsberg  23,8 ; 18

Torsås             17,9 ; 14,3

Filipstad           17,6 ; 14

Vingåker          17,3 ; 14

Åtvidaberg      15,6 ; 13,5

Nässjö             19,3 ; 12,9

Falköping        21,1 ; 12,5

Örkelljunga     24 ; 12,5 

Flen                  18,9 ; 11,3

Munkedal        15,5 ; 10,7

Sjöbo               20,7 ; 10,5

Sölvesborg      22,3 ; 10,5

Habo                14,1 ; 10,1

Ockelbo            15,7 ; 10

Det är bara Flen av ovanstående kommuner som har större andel invånare med utländsk bakgrund än genomsnittet i riket, vilken är 21 procent. (Med ”utländsk bakgrund” menas att man är född utomlands eller att ens båda föräldrar är födda utomlands.)

Källa: Valmyndigheten/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet