Här packas kokainet som skulle ha förstörts upp Foto: SVT

Här hittar SVT det beslagtagna kokainet – låg ”bortglömt” i sex år

Uppdaterad
Publicerad

Under sex års tid låg nio kilo kokain från Sveriges största narkotikautredning ”bortglömt” i källaren hos polisens avdelning NFC, Nationellt forensiskt centrum. Enligt reglerna ska all narkotika förstöras fyra månader efter beslaget, men under SVT:s granskning av Sveriges största narkotikautredning lyckades vi spåra upp kokainet.

Under Operation playa grep franska kustbevakningen år 2010 en svensk, Mauritz Andersson, kallad ensamseglaren, med 1,4 ton kokain på en båt i Karibien. Hela utredningen, som redan hade pågått i Sverige i flera år, höll då på att hamna i franska händer. Just vid det tillfället hittades nio kilo kokain på en båt i Göteborg, en båt som tillhörde samme Mauritz Andersson som nu satt häktad på den franska ön Martinique.

Med hjälp av dessa nio kilo lyckades åklagaren som ledde förundersökningen, Karin Bergstrand på internationella åklagarkammaren i Stockholm, få tillbaka hela utredningen till Sverige. Detta ledde så småningom till att även Jonas Falk greps. Jonas Falk frikändes senare helt av Svea Hovrätt.

Operation Playa

Kokainet kan vara ett lån

Men varifrån kom de nio kilona kokain på båten i Göteborg? Den frågan har aldrig fått något svar. Enligt åklagare Karin Bergstrand hade kokainet glömts bort av Mauritz Andersson på båten efter en tidigare smugglingsresa, men detta har aldrig kunnat bevisas. Det har inte ens gått att bevisa att de nio kilona verkligen låg på båten där två poliser påstår att de hittade dem. Det finns inga bildbevis från båten och ingen teknisk utredning gjordes förrän senare.

Nils-Eric Schultz, före detta statsåklagare som följt Operation Playa, säger att det enligt honom bara finns en förklaring till att de nio kilona inte bränts upp som annan beslagtagen narkotika.

– Det enda jag kan tänka mig är att det är ett lån och att det ska tillbaka till någon.

Hans teori är att kokainet kan ha placerats ut på båten av någon annan, till exempel ett annat lands polis, för att ”hjälpa” svensk polis och åklagare att få tillbaka den prestigeladdade utredningen till Sverige och därigenom kunna gripa även Jonas Falk.

Inga bilder på kokainet på fyndplatsen

Bilder på de nio kilona kokain finns bara från när de väl kom in till NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Journalister har upprepade gånger under åren som gått efter att beslaget gjordes, försökt ta reda på vad som hänt med kokainet och om det verkligen har destruerats. Ingen har fått några tydliga besked.

Men under arbetet med dokumentären kring narkotikautredningen Operation Playa åkte SVT till NFC för att göra ett nytt försök. På plats på NFC i Linköping begär vi att personalen ska leta igenom sitt diarium efter just detta beslag.

Efter en stunds sökande i datorerna gör NFC:s personal en oväntad upptäckt.

– Det där känner jag igen, det står kokain där. Det var det där som de ville att vi skulle spara. Det var ett undantag, säger en av NFC:s droganalytiker.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej aldrig. Det här är ingenting vi brukar göra. Beslutet om att kokainet skulle destrueras sköts upp gång på gång efter begäran från polis och åklagare.

”Jag var lite feg”

SVT får nu löfte om att få se och filma de omtalade nio kilona någon dag senare. Jag ringer upp åklagaren som ytterst ansvarade för beslaget, Karin Bergstrand.

Varför ligger kokainet kvar på NFC efter sex år?

– Det borde ha förstörts för längesen, säger Karin Bergstrand. Men jag var lite feg.

Vem har begärt att det ska ligga kvar?

– Det är mitt fel, eller så har det glömts.

30 miljoner på gatan

Kokainet har ett gatuvärde på runt 30 miljoner kronor. Vi får nu filma kokainet och se hur det sedan försluts för att skickas tillbaka ner till lagret.

– Nu har vi klartecken för att det ska få destrueras, säger Mirja Lenz-Torbjörnsson på NFC.

Men istället visar det sig att ett nytt beslut om att låta kokainet ligga ytterligare sex månader tas.

Någon riktig förklaring till detta finns inte annat än att nya analyser kanske skulle kunna göras med nya metoder.

Ett halvår senare får vi en handling från NFC som visar att kokainet nu är destruerat, sex år efter att det beslagtogs.

Ingen har kunnat bevisa var dessa nio kilo kokain kom ifrån och ingen har dömts för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet