– Hela samhället kräver internet. Och har man inget internet, då står man utanför, säger Bitte som bor i utkanten av Norrtälje kommun och har stora problem med uppkoppling. Foto: SVT

”Har man inte internet står man utanför samhället”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms län har flest svenska hushåll i landet tillgång till snabbt bredband. Men medan många i huvudstaden får bra uppkoppling till lägenheten gratis, kan det kosta villaägare med långsamt surf i Stockholmskommuner tiotusentals kronor att fixa snabbt bredband.

Priserna för att få fiber till villor varierar stort i Sverige, visar siffror från Post- och Telestyrelsen. Enligt deras rapport kan villaägare få betala mellan 4.800- 54.000 kronor.

För många i Stockholm är det gratis att få fiber till lägenheten. Men bor man i ett hus sju mil bort, i Norrtälje kommun, kan det kosta tiotusentals kronor att få höghastighetsbredband.                                                                                        

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mikael Norberg flyttade från en lägenhet i Stockholm till ett radhus i Norrtälje för två år sedan. Han fick en chock när han frågade hur mycket det skulle kosta att dra snabbt bredband till familjens hus.

70.000 kronor för fiber

Fram till radhusområdet finns det fiber nedgrävt. Men för att få fram det till husen, till ett pris på cirka 15.000-20.000 kronor, behövde grannarna gå ihop och visa intresse. Det hade inte tillräckligt många. Ville Mikael ändå beställa det till sig själv skulle det kosta 70.000 för att gräva 20 meter fiber.

Kan du betala det?

– Nej, absolut inte, säger Mikael Norberg.

Nu får familjen hålla fast vid den uppkopplingen de har.

– Det känns lite stenåldern, framförallt när man kommer inifrån Stockholm och satt med en 100/100-lina inne i lägenheten. Och sedan kommer man hit och har 2 Mbit/s ner och 300 Kb/s upp, det är lite kontrast.

”Hela samhället kräver internet”

Bitte som bor med sin familj i ett hus på landet i utkanten av Norrtälje kommun har också stora problem med uppkopplingen. Det går väldigt långsam, enligt Bitte själv 0,5 Mbit/s. Långt ifrån de 100 Mbit/s som regeringen vill att nio av tio hushåll ska ha om fem år.

– Min man har tolv mil till jobbet och kan inte jobba hemma. Vi kan inte betala räkningar, folk får inte tag på mig. Det går inte, säger hon.

Nu har bredbandet legat nere en vecka. Efter att ha opererat sin brutna nacke ska Bitte egentligen få åka sjukresor, men har inte kunnat göra det då det ska beställas via nätet. Marknaden styr bredbandsutbyggnaden och frågan är om Bitte någonsin kommer få bra bredband på landet.

– Man kan inte bo här om det inte finns internet. Hela samhället kräver det, och har man inget internet då står man utanför, säger Bitte.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet