Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är nu överens om att inleda en förhandling”. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Andersson och Dadgostar i möte om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) är nu överens om att inleda en förhandling om regeringsbildningen.

Vänsterpartiet står fast vid sina krav för att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister och flaggar för att det kan bli svårt att enas.

– Vi har ett haft ett väldigt bra och konstruktivt möte och jag ser fram emot att fortsätta de här förhandlingarna, säger Magdalena Andersson.

Strax efter att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i går fick sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén bjöd hon in Vänsterpartiets partiledare Noosih Dadgostar till samtal.

I dag klockan tio möttes de för att diskutera vägen framåt för regeringsbildningen, där Vänsterpartiet har fått en avgörande roll.

Vänsterpartiet deklarerade så sent som i går att de står fast vid att de inte tänker släppa fram Andersson som statsminister utan överenskommelser om högre pensioner, bättre sjukförsäkring och en tryggare arbetsmarknad.

Det innebär att Magdalena Andersson inte kan bli vald om parterna inte når en uppgörelse.

Nooshi Dadgostar sade innan mötet att det inte handlar om ”ultimatum”. Hon konstaterade samtidigt att Januariavtalet har fallit.

– Jag ser inte att vi kan gå in med den typen av ultimatum i ett sådant här sonderingssamtal som jag ser det. Jag hoppas att det här i slutändan blir förhandlingar, det är det jag kommer säga till Magdalena Andersson nu, och ett avtal, säger Nooshi Dadgostar.

”Överens om att inleda en förhandling”

Efter mötet bekräftar de båda partiledarna att de har enats om att inleda förhandlingar.

– Vi är nu överens om att inleda en förhandling. Vi kommer behöva avhandla en rad frågor så det kommer inte att bli enkla förhandlingar. Men jag är glad att vi ändå ska börja förhandla och förhoppningsvis landa i en gemensam överenskommelse och ett avtal, säger Nooshi Dadgostar.

– För oss har frågan om höjda pensioner och en förbättrad sjukförsäkring varit viktiga frågor. Vi får nu se, vi har precis inlett det här, säger hon.

C godkänner Andersson

Socialdemokraterna har tidigare slagit fast att partiet inte kommer göra upp med V då Centerpartiet hotat med att dra sig ur regeringssamarbetet.

Magdalena Andersson har dock uppgett att hon under sonderingen är lyhörd för Vänsterpartiets krav.

– Vi har ett haft ett väldigt bra och konstruktivt möte och jag ser fram emot att fortsätta de här förhandlingarna, säger hon på fredagen.

– Jag är beredd att diskutera och förhandla om konkreta sakfrågor. Hur det ser ut i slutändan är för tidigt att säga nu.

Centerpartiet slöt tidigare under veckan en överenskommelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om den infekterade strandskyddsfrågan. I samband med det meddelade partiledare Annie Lööf (C) att de släpper fram Magdalena Andersson vid en statsministeromröstning.

Även Miljöpartiet har meddelat att de tänker rösta ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.