Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimataktivisterna övar med rollspel inför kommande aktioner: ”Väldigt brutalt” Foto: Rebecka Haglund/SVT

Här övar klimataktivisterna inför ”massiva motorvägsblockader”

Publicerad

Aktivisterna i Återställ våtmarker rör upp starka känslor med sina aktioner – och nu väntar nya ”massiva motorvägsblockader”. SVT Nyheter följde med den omstridda rörelsen på träningsläger.

En grupp på cirka 20 personer har samlats intill en stuga i skogarna utanför Stockholm. Här ska Återställ våtmarker träna på civil olydnad i sin kamp för klimatet.

– Polisen kommer säga att ni ska flytta er från platsen, ni kommer inte flytta er från platsen, ni väljer att sitta kvar, säger övningsledaren Lior Stefansson.

– När de lyfter ska ni slappna av i hela kroppen, ända från tårna till huvudet och verkligen tänka att ni är så tunga som möjligt.

Försenade ambulanser

Aktivistgruppen är ifrågasatt för sina metoder. De fick bland annat kritik när två ambulanser med patienter försenades i samband med en vägaktion förra året. Nu tränar de på att släppa förbi ambulanser.

SVT Nyheters kartläggning visar att 52 klimataktivister kopplade till Återställ våtmarker har dömts för 105 brott efter protestaktioner de senaste åren. Vanligast är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Se när aktivisterna övar på att bli bortsläpade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.