Foto: SVT Grafik

Här sker gränskontrollerna

Publicerad

Polisen har sedan klockan 12 i dag, torsdag, på regeringens uppdrag börjat utföra tillfälliga gränskontroller på utvalda platser i Sverige.

Främst fokuserar polisen på vad de kallar för Region Väst (Hallands och Västra Götalands län) och Region Syd (Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne län).

Region Väst

I Göteborg genomförs kontroller vid färjeterminalerna för ankommande trafik från Danmark och Tyskland. I Varberg gör man kontroller på ankommande färjetrafik från Grenå i Danmark.

Region Syd

I Helsingborg, Malmö och Trelleborg sker kontroller vid färjeterminalerna för ankommande trafik från Danmark och Tyskland.

Kontroller genomförs också för bil- och tågtrafik som ankommer till Sverige över Öresundsbron. Detta sker vid Lernacken i Malmö och vid Öresundstågens första station i Sverige, Hyllie.

Mindre noggrant vid Öresundsbron

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, sade under polisens presskonferens på torsdagen att färjeterminalerna kommer att kontrolleras mer noggrant än Öresundsbron.

– Vi kommer inte att kontrollera alla som reser in i Sverige. Det sker ett slumpmässigt urval. Vid Öresundsbron är det ett så stort trafikflöde så att vi inte kan kontrollera alla. Vid färjelinjer kommer däremot alla kontrolleras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet