Den största utmaningen i framtiden är att få tillräckligt med el där vi behöver den – här reder SVT:s reporter ut. Foto: Sara Cosar/SVT

Har Sverige verkligen brist på el?

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på el i Sverige har under hösten varit rekordhöga, och kan bli högre.

Men vad är det egentligen som påverkar elpriset? Här reder vi ut tre frågetecken.

Svensk industri har haft skatterabatter på el, och också ofta haft det billigaste elen i hela EU. Samtidigt har Svenskt Näringsliv varnat för elbrist i framtiden att den globala energikrisen visar på brister i den svenska energipolitiken.

Elbrist uppstår när ett land använder mer el än vad man producerar. Effektbrist kan uppstå lokalt eller regionalt när det saknas el på en viss plats vid en viss tid.

Sverige köper och säljer el hela tiden, men mest säljer vi.

– På årsbasis har vi överskott på el. Under 2020 köpte Sverige 0,5 terawattimmar från Tyskland, Polen och Litauen. Samtidigt sålde vi mer än 20 gånger så mycket: 11 terawattimmar, säger Johan Zachrisson Winberg. 

Men vad avgör priset på el, och hur kommer det se ut i framtiden? Hör SVT:s reporter förklara hur allt hänger ihop i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.