Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ny prischock på redan höga elpriser

Uppdaterad
Publicerad

På bara en vecka har elpriset i norra Sverige tiodubblats och det forsätter att stiga. Under måndagen kommer snittpriset att vara det högsta sedan 2011.

Det redan höga elpriset blir nu ännu dyrare. Under måndagen kommer snittpriset att vara det högsta hittills sedan Sverige delades in i fyra prisområden 2011.

Snittpriset för de två prisområdena i norra Sverige landar på 2,40 kronor per kilowattimme. I områdena i söder kommer de att hamna på 2,71 kronor per kilowattimme, enligt det digitala elbolaget Tibber.

Högsta timpriset noteras

Även det högsta timpriset hittills gäller under måndagen.

I områdena i södra Sverige är det mellan klockan 17 och 18, då är priset 4,34 kronor per kilowattimme. För norra Sverige är det mellan 16 och 17. Elpriset är då 3,70 kronor per kilowattimme.

Alla priserna är angivna utan skatter och avgifter.

Flera faktorer bakom de stigande priserna

Det höga elpriset beror på en kombination av höga bränslepriser, låg produktion från vindkraftverk och en ökad förbrukning på grund av kallare väder.

Även vattenkraftskapaciteten är låg då vattnet i kraftverken just nu bromsas upp.  SVT har tidigare rapporterat att isen behöver lägga sig då det underlättar för produktionen för resten av vintern. Men för att det ska ske måste vattnet bromsas upp, vilket i sin tur leder till mindre vatten genom kraftverken. Detta görs varje år, men just nu görs det i tre älvar samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.