Bert Karlsson driver ett asylboende i Ellös där det varit bråk flera gånger. Foto: SVT

Hårdare asylpolitik bidrar till oro på boenden

Uppdaterad
Publicerad

180.000 människor väntar i dag på besked om de ska få stanna i Sverige eller inte. Efter regeringens uttalanden om hårdare regler kommer allt fler rapporter om oroligheter på asylboendena. Agenda har besökt ett av dem, i Ellös i Bohuslän.

Den vackra havsutsikten är nog inget som får de 200 flyktingarna på bättre humör. På asylboendet handlar dagarna om en trångbodd oviss väntan på att få veta hur ens liv ska bli.

Veckorna går – och månaderna. Desperationen äter sig in.

Agenda

– Jag tänker på när vi ska få uppehållstillstånd. Jag har barn och fru. Jag har familjeåterförening framför mig och ett sjukt barn som behöver vård. Jag är rädd att jag får sitta och vänta ännu längre, säger Ali Al-Haj Hassan.

Det har gått två dagar sedan det senaste bråket på asylboendet. En man från Libyen hade fått veta att han skulle utvisas .

– I det här rummet som vi sitter i nu var det jättemycket som var förstört, det var mycket upprörda röster och fäktande armar,  säger Veronica Hakemo, som är platschef.

”Det händer saker varje dag”

Bert Karlsson, som driver asylboendet i Ellös, kommer på besök.

– Förr sade jag att det hände mer i korvkön i Åmål än på mina boenden, som är 52 stycken. Nu är det inte så, det händer saker varje dag på anläggningarna, säger han.

Veronika Hakemo har just kommit tillbaka efter sex veckors påtvingad ledighet sedan hon och hennes döttrar blev dödshotade. Hon går runt på boendet med Bert Karlsson och visar hur det ser ut efter bråket.

– Möblerna som gick åt i måndags ligger på tippen. Här har varit många sådana omgångar och det går ju några möbler varje gång, säger hon.

Ibrahim Eeko gillar inte förstörelsen:

– Det här är vårt hem, vi måste vara rädda om det. Det finns ingen ursäkt för att slå sönder tv:n eller krossa fönster, säger han.

”Kanske inte finns någon framtid här”

– Det har ökat enormt. Man går ut med det ena efter det andra som inskränker möjligheterna att få stanna i Sverige. Det senaste har nog tagit hårdast, det ser vi på antalet brott som har skett på anläggningarna, det var när man sade att man skulle utvisa 80.000. Då började de inse att det kanske inte finns någon framtid i Sverige och då struntar de i allting, säger Bert Karlsson.

– Jag är inte särskilt arg, men jag blir det när jag ser på nyheterna om nya lagar och bestämmelser om avvisningar och förseningar. Det är sådant som gör mig orolig, säger Ali Al-Haj Hassan.

Veronika Hakemo märker att saker har förändrats på boendet:

– I början var de måna om huset och om personalen. Det kunde vara någon som fick ett utbrott – men då hade vi 50 personer som ställde sig och liksom tryckte ner den personen och sa ”nej, var snäll mot personalen” och sådär. Nu är det tvärtom, säger hon.

”Är mer oroliga i dag”

På Röda Korset ser man ett klart samband mellan hur mycket sämre de asylsökande mår i dag och att det blivit mer bråk och våld.

– Jag skulle säga att det har förändrats. Människor är mer oroliga i dag framför allt på grund av de signaler de får i den förändrade migrationspolitiken. Eftersom vi finns på nästan alla asylboenden i landet, så märker vi av en ökad oro hos de asylsökande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Röda Korset.

Reportage i Agenda söndag 7 februari kl 21.15 i SVT2. I studion: Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet