Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) mötte Centerpartiets Malin Björk i en debatt om visitationszonerna på söndagen. ”Det finns inget som visar att det här kommer att ha effekt”, sa Björk (C). Foto: SVT

Gunnar Strömmer: Vi kan inte fortsätta som vi gjort

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) fortsätter att betona framgångarna med visitationszoner i grannlandet Danmark.

Men jämförelsen haltar, menar Centerpartiets Malin Björk.

– Det är som att jämföra äpplen och päron, säger hon i kvällens Agenda.

Visitationszonerna gör det möjligt för polisen att, inom begränsade områden, visitera vem som helst utan brottsmisstanke. På torsdag ska lagförslaget skickas till lagrådet.

Björk: Skapar misstro för polisen

Kritiken mot förslaget har haglat – och i kvällens Agenda fick justitieminister Gunnar Strömmer (M) svara på nya kritiska frågor. Den här gången från C-politikern och tidigare åklagaren Malin Björk.

Agenda

Björk, som sitter i riksdagens konstitutionsutskott, menar att det saknas underlag för att zonerna faktiskt fungerar.

– Det finns inget som visar att det här kommer att ha någon effekt mot den här brottsligheten. Förslaget riskerar att snarare skapa en grogrund för misstro mot polisen, säger hon.

”Äpplen och päron”

Justitieministern Gunnar Strömmer (M) försvarade förslaget och lyfte det faktum att Polismyndigheten själva ställt sig positiva till införandet.

– Vi befinner oss i ett oerhört allvarligt läge med sprängningar och skjutningar. I det läget måste vi pröva nya verktyg.

– Om vi gör som vi hittills har gjort kommer det att gå som det hittills har gjort och det är inget alternativ, sa Strömmer som betonade att systemet med visitationszoner ”fungerat väl” i bland annat Danmark.

En jämförelse som Malin Björk (C) inte ger mycket för.

– Det är som att jämföra äpplen och päron och det vet Gunnar Strömmer.

Svensk polis får visitera

Björk syftade på det faktum att Danmark införde visitationszoner för över 20 år sedan. I samma veva införde Sverige en möjlighet för poliser att visitera i brottsförebyggande syfte. En möjlighet som dansk polis saknar.

– Det som haft verkan (i Danmark reds anm) är den polisiära närvaron som de här visitationszonerna har lett till. Det är den som är viktig.

Se hela debatten i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet