Hårt kritiserat företag får nya avtal

Uppdaterad
Publicerad

Trots SVT:s granskning som visade stora brister har Personalstrategerna fått 45 nya avtal av Arbetsförmedlingen.

SVT har tidigare kunnat berätta om stora brister i företaget Personalstrategerna hanterande av uppdraget att  hjälpa arbetslösa att hitta nya jobb. Arbetslösa som hänvisats till företaget vittnade om hur de istället för att få hjälp fick ägna sig åt meningslösa uppgifter. 

– Vi snackade om stress och ibland så virkade vi. Ibland hade vi fotbad också, beskrev deltagaren Mikael Glänsström sin upplevelse av företaget.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Tidigare anställda riktade också kritik.

– Vågar man säga att det var Kalle Anka? Det innefattar väl allt vad det var. Det handlade om att tjäna pengar helt enkelt. Plöja igenom så mycket folk som möjligt, sade Per Björk som var anställd på företaget.

Stormigt kring AF

Efter SVT:s granskning visade sig bristerna vara så stora att Arbetsförmedlingen sade upp avtalet med Personalstragetegerna på 26 platser runt om i landet. Trots det har Arbetsförmedlingen i veckan som gick slutit 45 nya avtal av med det kritiserade företaget på 35 olika orter.

– Tidigare nu i veckan så har vi tilldelat avtal på helt andra tjänster med ett annat innehåll och med andra krav, säger Martin Kruse, upphandlingsansvarig Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har fått ta emot mycket kritik kring hur de skött arbetet med externa aktörer och det var också en bidragande orsak till gårdagens skarpa kritik som styrelsen riktade mot Arbetsförmedlingens Generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist.

– På arbetsmötet uttalade styrelsen att vi inte har förtroende för arbetsledningen. Den fungerar inte på ett optimalt sätt, sade styrelseledamoten Joachim Berner till SVT i går.

Berner hänvisade till brister i måluppfyllelsen och effektiviteten och lågt förtroende från allmänheten.

”Ingen grund för att exkludera”

Personalstrategerna hade kvar ett tiotal avtal sen tidigare där Arbetsförmedlingen inte kunde visa brister och det är ett liknande resonemang som ligger bakom de nya avtalen.

– Vi har inte någon grund att exkludera personalstrategerna ur de här två aktuella upphandlingarna. Arbetsförmedlingen strävar efter en rättssäker och konsekvent hantering av reglerna i alla fall. I det här fallet har vi inte någon grund att utesluta Personalstrategerna, säger Martin Kruse.

Sticker det inte i ögonen att ett företag som misskött sig så illa att man måste häva avtalet får fortsatt förnyat förtroende?

– Jag kan förstå om man uppfattar det på det sättet men grundregeln är att företag har rätt att lämna anbud och bli utvärderade på samma premisser.

SVT har sökt Personalstrategerna för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet