HD ger drabbade rätt i bedrägerifall

Publicerad

Högsta domstolen kom idag med sitt avgörande i fallet om kapitalförsäkringar, där svenskar förlorade miljontals kronor av sina besparingar. Högsta domstolen har kommit fram till att det har varit fråga om försäkringsförmedling och de drabbade har rätt till ersättning.

Många svenskar belånade sina hus för att kunna investera i kapitalförsäkringar i syfte att få en trygg avkastning, men allt var en bluff. De drabbade förlorade miljoner. Ett av fallen rör det konkursade bolaget Connecta fond, som SVT tidigare har rapporterat om. Över 70 miljoner kronor var borta.

”Tog honom flera år att berätta”

34 stycken av de drabbade valde att ta vidare fallet i en rättsprocess för att få tillbaka pengarna – men Länsförsäkringar, där ansvarsförsäkringen låg, menar att de inte har ett ansvar då det handlar om imaginära produkter.

Ett annat av fallen handlar om en man i 80-årsåldern lurades att investera en halv miljon kronor. Mannen i fråga lever inte längre, men en släkting till honom berättade att ”det tog honom extremt hårt. Han levde i tron att det var en helt säker investering och det tog flera år innan han berättade för oss”.

Krävde att EU vägledde

De bedragna fick rätt i tingsrätten, men förlorade i hovrätten. Fallet togs vidare till Högsta domstolen, som krävde att EU-domstolen skulle vägleda processen. De drabbade svenskarna fick rätt – EU menar att ansvaret ligger hos Länsförsäkringar. Nu fastställer Högsta domstolen att de drabbade har rätt till ersättning.

Justitierådet Lars Edlund är ledamot i Högsta domstolen och menar att det avgörande i fallet var en tillämpning av olika EU-direktiv.

– Vi hade skickat detta till EU-domstolen för principuttalanden. Utifrån dem har vi avgjort målen i sak, om hur omfattande skadeståndsansvar försäkringsförmedlare har.

Vad betyder dagens dom för liknande fall i framtiden?

– Att försäkringsförmedlare har ganska långtgående skadeståndsavtal om de inte följer lagar och regler som gäller för deras verksamhet.

Försvarsadvokaten Claes Kronström har försvarat åtta av de 34 målsägandena.

– Det är en stor lättnad för dem. Det är väl värt att öppna champagnen, säger han.

”Villkoren för försäkringar kommer att ses över”

I ett pressmeddelande på sin hemsida uttalar sig Länsförsäkringar om domen.

– Länsförsäkringar och övriga försäkringsbolag med ansvarsaffär får nu anpassa sig efter HD:s uttalande att en ansvarsförsäkring för försäkringsförmedlare har betydligt bredare räckvidd än vad man förut räknade med. Villkoren för försäkringen kommer att behöva ses över innan Länsförsäkringar kan överväga att återuppta sådan ansvarsaffär, säger Christina Waering, chef för Sakförsäkringsjuridik på Länsförsäkringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer