EU-minister Birgitta Ohlsson under en presskonferens på tisdagen. Foto: Jessica Gow, TT

Samtal om romer bröt samman

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har i flera månader fört samtal med Rumänien om att hjälpa landets romer på plats. Men nu har diskussionerna brutit samman.

Sveriges strategi var att Rumänien skulle använda mer av EU-stödet för att satsa på landets utsatta. Rumänien ville dock inte blanda in EU-kommissionen och andra länder, uppger Dagens Nyheter.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) är upprörd över Rumäniens ovilja att lösa problemen.

EU-migranter i Stockholm

– Jag är väldigt förbannad och besviken på den rumänska regeringen att man inte har sagt ja till det här förslaget när ett annat land ödmjukt räcker ut handen och har ett konkret förslag att hjälpa folket på marken, säger hon till SVT Nyheter.

– Det handlar inte om politisk prestige för oss utan vi ser ett stort problem, en stor utmaning och en stor fattigdom. Så nu kommer vi att gå vidare. Jag kommer att gå direkt till EU-kommissionen och kräva att de tar vidare det här projektet och vi hoppas att Rumänien kommer att nappa och hänga på.

Vill se expertinsatsstyrka

Regeringen vill att en expertinsatsstyrka ska inrättas i Bukarest för att se till att pengarna i EU:s strukturfonder verkligen plockas ut och når fram till Rumäniens fattiga.

Enligt DN har landet fått miljarder i EU-stöd, men bara plockat ut knappt en tredjedel. Endast en bråkdel av den tredjedelen uppges ha kommit romerna till del.

Regeringen ska på tisdagen skicka in sitt förslag till lösning till EU-kommissionen – utan Rumäniens underskrift. Regeringen hoppas att kommissionen ska sätta press på Rumänien så att en expertgrupp kan installeras i Bukarest snarast möjligt.

Ohlsson ”förbannad och irriterad”

– Länder har ansvar för sina egna medborgare. Och jag är rätt förbannad och ledsen och irriterad. Sverige har som nation lagt fram ett bra och tydligt förslag – en europeisk insatsgrupp där vi tillsammans med andra är beredda att hjälpa och stötta. Men EU-kommissionen måste vara med, och det är det som rumänerna motsätter sig, säger Birgitta Ohlsson.

Hon tror att det handlar mycket att andra inte ska lägga sig i Rumäniens inre angelägenheter. Dessutom vinner man inga politiska poänger i landet på att hjälpa och stötta romer.

– Vi har inte fått något konkret skäl men jag misstänker att det handlar mycket om politisk prestige, politisk oförmåga och politisk ovilja.

”Fri rörlighet gäller även tiggare”

Det handlar inte om att bli av med tiggarna på gatorna i Sverige, enligt Ohlsson.

– Absolut inte. Den fria rörligheten är helig och viktig att respektera. Och den gäller såväl romska tiggare som expertläkare som kommer hit.

Birgitta Ohlsson har inget till övers för de som vill förbjuda tiggeri.

Jag tycker att det är fullständigt vidrigt populistiskt när politiker och ambassadörer föreslår att man ska förbjuda tiggeri. Det är ett symtom på fattigdom. Attackera då fattigdomen där den finns som starkast i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet