Det är förbjudet för tjänstemän i myndigheter att efterforska vem som lämnat uppgifter till journalister och Ekobrottsmyndigheten har nu bett Statens ansvarsnämnd att avgöra om ärendet ska överlämnas till åklagare. Foto: Christine Olsson/TT

Chef på Ekobrottsmyndigheten anmäld – ska ha efterforskat reporters källor

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Ekobrottsmyndigheten anmäls till Statens ansvarsnämnd för att ha försökt ta reda på vem som läckt uppgifter till en journalist. Den utpekade chefen säger sig inte känna till anklagelserna.

I augusti rapporterade tidningen Dagens industri hur Ekobrottsmyndigheten, EBM, satsat stora belopp på it-konsulter. Totalt hade notan gått på omkring 17 miljoner – varav nästan 10 miljoner till en enskild konsult. Detta samtidigt som myndigheten stod inför en ekonomisk kris och hotande besparingar.

I samband med rapporteringen ska en chef inom EBM ha ställt frågor till en medarbetare vid ett samtal över Skype, som medarbetaren uppfattade som ett ”fiskande” för att få veta om medarbetaren varit den som talat med journalisten. Det framgår av handlingarna i ärendet som SVT tagit del av.

SVT Nyheter granskar

Medarbetaren rapporterade händelsen myndighetens biträdande rättschef, som gjorde en anmälan till EBM:s personalansvarsnämnd – som nu alltså valt att överlämna ärendet till Statens ansvarsnämnd, som hanterar disciplinärenden som rör statens högsta chefer.

Chefen: ”Känner inte till”

Det är förbjudet för tjänstemän i myndigheter att efterforska vem som lämnat uppgifter till journalister och EBM har nu bett Statens ansvarsnämnd att avgöra om ärendet ska överlämnas till åklagare. EBM:s egen preliminära bedömning är dock att det inte finns skäl för en sådan anmälan.

EBM:s presstjänst uppger att man inte kommenterar enskilda personalärenden. Den utpekade chefen uppger för SVT att han inte konfronterats med anklagelserna och därför inte kan kommentera dem.

Vid flera tidigare tillfällen har problem med arbetsklimatet på EBM uppmärksammats i olika medier. I våras rapporterade SVT:s Uppdrag granskning om hur en chef försökt påverka en utdelning av ett pris till en åklagare som kritiserat myndighetens ledning, en åklagare som senare köptes ut från myndigheten.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Detta är efterforskningsförbudet

Efterforskningsförbudet finns i Tryckfrihetsförordningen som är en av Sveriges grundlagar. Den slår fast att en myndighet ”eller ett annat allmänt organ” inte får efterforska vem som meddelat ”uppgifter i vilket ämne som helst i syfte att de ska göras offentliga i tryckt skrift”. Om en person åtalas för brott mot efterforskningsförbudet kan man dömas till böter eller upp till ett års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet